Biljana i Ivan dobili od države kuću na poklon: Životu na selu najviše se raduju deca

U fokusu - Ponedeljak 06.09.2021 - 11:52

Porodica Biljane Radenković i Ivana Milosavljeića iz Vladičinog Hana, jedna je od 12, koje su dobile bespovratna sredsta od države za kupovinu kuće na selu sa okućniom, u okiru kampanje ožvljavanja sela u Srbiji.

FOTO: S.Tasić/OK Radio FOTO: S.Tasić/OK Radio

Porodica  Biljane Radenković i Ivana Milosavljeića iz Vladičinog Hana, jedna je od 12, koje su dobile bespovratna sredsta od države za kupovinu  kuće na selu sa okućniom, u okiru kampanje ožvljavanja sela u Srbiji.

Oni bi uskoro sa svojom decom trebalo da se usele i počnu novi život. Kuća se nalazi u selu Repince, na svega 15 minuta pešaka od centra Vladičinog Hana.

I dok traju radovi na uređenju dvorišta i kuće, Biljana priča kako joj je od uvek bila želja da ima kuću na selu, dvorište i baštu.

- Živeli smo u stanu u Vladičinom Hanu, nas četvoro i svekrva. Imamo dvoje dece, tako da je dvosoban stan već počeo da biva tesan.

Imala sam odavno želju da se preselim na selo. Onda smo čuli da se ova kuća prodaje i počeli smo da pravimo planove kako da je kupimo.


Kuća je blizu puta, autobuskog prevoza, blizu grada tako da deca mogu i pešaka u školu.

Devojčica  Mila (6) sada je krenula u predškolsko, a Iva (8) u drugi razred, tako da će dvorište za igru njima najviše značit
i
- priča Biljana, koja radi kao profesor i predaje filosofiju u tri srednje škole u Vranju i Vladičinom Hanu.

Kako  kaže, nije ni slutila da će san o životu na selu tako brzo da se ostvari,  preko noći, bukvalno, kako kaže.

- Mi smo prvo našli kuću i taman da se dogovorimo oko cene i prenosa, kad  sam čula vest o konkursu.

Baš na Vidovdan čula sam na vestima, na nekoj televiziji da kreće konkurs, odnosno subvencije za kupovinu kuća na selu.

Onda sam detaljnije informacije potražila preko interneta i čitajući
konkurs, shvatila da se naša porodica uklapa u priču, tj da ispunjavamo sve uslove.

Jedan od uslova je bio da nemao nikakvu imovinu, zemljište, na svoje ime, da smo prosvetni radnici, farmaceuti i sl, da živimo u gradskoj sredini.

Onda sam otišla kod predsednika opštine Gorana Mladenovića, da pitam kako treba da se konkuriše, da li mi kao porodica podnosimo prijavu ili to opština treba da se prijavi kod ministarstva.


Nikola Stamenković, pomoćnik predsednika opštine,  je u međuvremenu, timpovodom bio na sastanku sa ministrom Krkobabićem.

Kako se tad nismo videli, onda sam ja opet došlana sastanak za nekoliko dana i krenuli smo sa tzv. “papirologijom”
- navodi Biljana.

Prikupljanje  potrebnih dokumenata trajalo je 26 dana.

- Potom  sam ja poštom, prijavu i sva dokumenta poslala na adresu ministarstva.

Već 6.  avgusta komisija je zasedala i donela odluku na osnovu ispravne dokumentacije, da mogu da nam uplate noac za kupovinu kuće i okućnice na selu.


Neko iz  Ministarstva za brigu o selu mi je javio telefonom da smo prošli na konkursu.

U prvi mah sam bila zbunjena, iskreno nisam očekivala da ćemo dobiti sredstva, bez obzira što ispunjavamo uslove.

Uplatili su 9.800 evra u dinara. Komisija je izašla i procenila kuću da toliko vredi.


Uz kuću ide i stara pomoćna zgrada. Kuća je 85 kvadrata i sad nju renoviramo, adaptiramo.

Imamo rok da se uselimo u periodu od 30 dana od zaršetka tih svih procedura.

Imamo prostora za baštu, uselićemo se na sprat, deca su srećna i već zovu drugare da prave žur
ke - dodaje Biljana.

Novac za kupovinu kuća  dodeljuje se prema Uredbi o utvrđivanju programa dodele bespovratnih sredstava za kupovinu seoske kuće sa okućnicom na teritoriji Republike Srbije za 2021.godinu.

Ovim programom predviđena je dodela bespovratnih sredstava mladim bračnim i vanbračnim parovima, samohranom roditelju i mladom poljoprivredniku/ci do 45 godina života za kupovinu seoske kuće sa okućnicom
, koja može da se nalazi na teritoriji svih naseljenih mesta Republike Srbije, izuzev u gradskim i opštinskim sedištima i prigradskim naseljima.

S.T.

Ovaj medijski sadržaj je sufinansiran iz budžet a opštine Vladičin Han. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.




 

Foto Galerija

Kuca Repince

OK Radio

Vrati se na kategoriju U fokusu

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar:
Tijana
06.09.2021. , 17:21
15 min od centra??? SELO??? Zasto nisu dali u neko napusteno selo, ako se vec projekat zove "ozivljavanje" sela?! Oni su vec planirali da kupe kucu, znaci imali su novca za istu. Zasto kuca nije data nekome kome je to stvarno potrebno. Porodici sa vise dece, ljudima sa invaliditetom ili slicnima koji nisu u mogucnosti da rade. E moja drzavo... Jadna li si... Dajes onima koji imaju uslove i rade u drzavnim firmama, koji imaju jake uslove da kupe, pa cak i kredit da dobiju. Srecno ljudima i sve najlepse im zelim, ali ovo je jadno, ponizavajuce...