BRATOSELCE: Selo bez puta i putokaza, ali na mapi uranijumskih žrtava (FOTO)

U fokusu - Četvrtak 10.12.2020 - 14:00

U na jugu Srbije municijom sa osiromašenim uranijumom gađana su sela Bratoselce i Borovac kod Bujanovca, Reljan kod Preševa, kao i brdo Pljačkovica iznad Vranja.

Srđan Tarajković na bunaru. Foto: S.Tasić/OK Radio Srđan Tarajković na bunaru. Foto: S.Tasić/OK Radio

Bratoselce je čišćeno 2004. godine, o čemu svedoče malobrojni meštani, ali i natpis na bunaru u centru sela, gde su zelenom farbom napisani datumi kada je dekontaminacija rađena.

Kako selo ni danas nema vodu, te je svi zahvataju sa tog bunara,  nadležni iz tadašnjeg Ministarstva ekologije, boraveći na jugu Srbije, uspeli su da na neki način obezbede bunar betonskim pločama i nadstrešnicom.

Za to vreme, sva je prilika, čestice uranijuma dospele su u lanac ishrane, vetar ih je razvejao kilometrima okolo, te su zabeleženi brojni slučajevi karcinoma, a podaci Zavoda za javno zdravlje  iz Vranja, pokazuju da je broj obolelih od karcinoma u Pčinjskom okrugu od 2000. godine u stalnom porastu, kako kod odraslih, tako i kod dece.

Bratoselce danas ima svega nekoliko domaćinstava u kojima živi oko dvadesetak ljudi. Odavde su se u potrazi za boljim životom odselili gotovo svi. Nepojmljivo je da selo, iako udaljeno svega kilometar ipo od autoputa, nema put, vodu, školu, prodavnicu…

Zagorka Trajković  (77) jedna je od retkih, iz čijeg se dimnjaka u avetinjski pustom selu, vidi dim, kao svojevrsan znak života.

- Znamo da je selo gađano tim uranijumom  od koga se dobija rak. To su livade izviše sela, tu su bacali te bombe.

Moj suprug je umro od tumora. Lečio se neko vreme, ali mu nije bilo spasa
. Imao je 55 godina kad je umro, a bio je pre toga zdrav u potpunosti, nije znao za lekara.

Tako je slučaj sa svakom kućom, ne samo ovde nego i u susednim selima, naokolo. Blizu su Reljan i Borovac, to je samo nekoliko kilometara.

Nema čoveka koji nije izgubio nekog bliskog svog od nekog raka, tumora
- priča Zagorka.

Ni skoro 22 godine posle bombardovanja, ostaje nejasno od kakvog je strateškog značaja bilo Bratoselce, te su ga zasuli takvim bombama.  Pretpostavlja se da su meta bili položaji Vojske Jugoslavije.

Ovde se živi od poljoprivrede, njive su niže od sela i ta zemlja je veoma plodna, dok je ona u mahalama gde su kuće, posna, kao i taj deo iznad sela koji je gađan bombama sa uranijumom.

Srđan Trajković (45)  sa dvoje odrasle dece i ženom, jedino je domaćinstvo sa mladima. Dok vadi vodu sa bunara u centru sela, i to ručno, priča o teškom životu, ali i o tome kako je tekla dekontaminacija ovog terena.

- Evo na bunaru piše Srbija, Bratoselce , jul 2004. Tad su dolazili ovde iz Beograda, bila je vojska, bili sui z Vinče, ali i iz ministarstva.

Tada je i ovaj bunar ovako obezbeđen, betonom. Bilo je tih dana živo u selu.

Ovde se teško živi, bez auta nikako, jer nema prevoza do grada. Decu sam morao svakog dana da vozim u školu u Bujanovac ili Preševo. Dok su bili u osnovnoj, opština Bujanovac je pokrivala deo putnih troškova
, a kad su krenuli u srednju, u Preševo, tada nisam dobijao ništa za prevoz.

Eto, moj otac je umro od tumora, kao i mnogi drugi koje znam
- kaže Srđan.

Broj novoobolelih od nekog oblika karcinoma na području Pčinjskog okruga kreće se na godišnjem nivou između 700 i 800 ljudi, na oko 240.000 stanovnika koliko ih ovde živi, pokayuju podaci  Zavoda za javno zdravlje u Vranju.

Na godišnjem nivou se broj novoobolelih u odnosu na 2000. godinu značajno povećao. Tada se on kretao između 340 i 350 osoba, a 2015. je dupliran.


Bratoselce  je selo bez putokaza i puta. Sa autoputa ili magistralnog puta, moguće ga je uočiti samo po zvoniku i krstu u brdima.

Poražavajuće je to da je ucrtano samo na mapama koje pokazuju gde je NATO koristio uranijumske bombe.


S.T.
 

Foto Galerija

Bratoselce Život

OK Radio

Vrati se na kategoriju U fokusu

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: