Ćoška postaje SRPSKI CENTAR IZVRSNOSTI za prirodne nauke

U fokusu - Petak 19.02.2021 - 00:43

Na prostoru izletišta Ćoška u Vranju biće izgrađen republički Centar izvrsnosti za prirodne nauke: hemiju, matematiku, fiziku i astronomiju.

Budući izgled Centra izvrsnosti u Vranju FOTO: Atelje Gea Budući izgled Centra izvrsnosti u Vranju FOTO: Atelje Gea
Prema projektu Centar izvrsnosti će se prostirati na oko 8.000 kvaratnih metara, a u sadržaće učionice sa kabinetima, laboratorije, ali i spa centar, restoran, kafić i smeštaj sa kapacitetom do 150 ležajeva.
 
Centar sličan ovom, ali za društvene nauke, već postoji u Tršiću, rodnom mestu Vuka Karadžića.
 
Prema najavama, do kraja godine bi trebalo da bude završena tehnička dokumentacija, a investitor je Ministarstvo prosvete.
 
Jelena Marković, glavni urbanista grada Vranja, kaže za OK Radio da je ideja da pogodnosti centra koriste osnovci i srednjoškolci, kao i njihovi nastavnici iz cele Srbije, ali i građani Vranja.
 
- Ćoška neće biti zatvorena za Vranjance koji je pamte i vole iz nekog perioda svog života.
 
Tu ćemo imati sportske sadržaje, imaćemo kafić sa pogledom na grad, tako da mislim da će to ostati privlačno mesto za sve, a posebno za mlade Vranjance – ističe Markovićeva.
 
Projektom su predviđeni kabineti, učionica, kongresna sala, opservatorija, medijateka, čak i jedan manji zatvoren bazen, uz smeštajne kapacitete, što će služiti za organizovanja različitih programa u vidu kurseva, seminara, naučnih kampova i radionica.
 
Atraktivna lokacija u prirodi sa izvanrednim pogledom na grad i okolinu, bili su dodatni motiv da se Ministarstvo prosvete opredeli da ovakav centar bude izgrađen u Vranju, dodaje Jelena Marković. 
 
Prema njenim rečima, već postojeći nezavršeni objekat na ovoj lokaciji biće srušen i gradnja će početi od nule.
 
Ima još dosta posla do početka radova, te je nezahvalno govoriti o rokovima, ukazuje ona, ali je procena da gradnja centra mogla da krene od početka sledeće godine.
 
Javno preduzeće Urbanizam i izgradnja Grada Vranja izradilo je urbanistički projekat za Centar izvrsnosti, a površina obuhvaćena projektom iznosi 10.005 m2. 
 
Projektom je predviđena i gradnja 28 parking mesta, kao i 38,2% zelenih površina na zemljištu.

Foto Galerija

Ćoška postaje srpski Centar izvrsnosti

OK Radio

Vrati se na kategoriju U fokusu

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: