Čudotvorne moći Bogorodice Brzopomoćnice u Vranju

U fokusu - Utorak 24.07.2018 - 08:59

Ikona Bogorodice Brzopomoćnice koja se nalazi u Manastiru Svetog Nikole u Vranju, stara je oko 200 godina, a u ovu svetinju je stigla iz ruske crkve u Nemačkoj pre dve godine, i od tada, prema priči sveštenstva, njene čudotvorne moći pomogle su mnogima, koji su se pomolili pred njom i zatražili pomoć.

Ikona Bogorodice Brzopomoćnice u Vranju. Foto: OK Radio Ikona Bogorodice Brzopomoćnice u Vranju. Foto: OK Radio

Ikona je dar  čteca  Andreja iz ruske crkve u Paderbornu u Nemačkoj, koju  je posrebrio i poklonio manastiru u Vranju protosinđel Metodije Marković 2016. godine.

Starost ikone je oko 200 godina, a od prošle godine je po blagoslovu Episkopa vranjskog Pahomija uveden Akatist svake srede, koji je izuzetno posećen vernicima.

Po predanju monaštva grčkog manastira Dohijara na Svetoj Gori, ispred stare manastirske trpezarije na zidu je bila živopisana jedna veoma stara Bogorodičina ikona.

Pred ovom ikonom, bio je prolaz kojim su oci odlazili u trpezariju.

Jedne noći 1664. godine, trpezarac po imenu Nil je, prolazeći po običaju ispred ikone sa upaljenim svećama, čuo reči: “Više ne prolazi ovuda sa svećama i ne čadi mi ikonu.”

On nije pridao velikog značaja ovom događaju i nastavio je po svom običaju da prolazi istim prolazom sa upaljenim svećama.

Nekoliko dana kasnije je ponovo čuo isti glas i nakon toga oslepeo.

Ubrzo posle toga, monah Nil se klečeći preko puta svete ikone, molio  neprekidno danima i noćima.

Nakon nekolko dana javio javio mu se ponovo glas: “Uslišena je tvoja molitva i neka ti bude oprošteno i neka progledaš kao ranije.

Objavi ostalim ocima, podvižnicima i bratiji da sam ja Majka Boga Logosa i od Boga pokrov ovom svetom manastiru Arhangela i pomoć i moćna zaštitnica, koja o njemu promišlja kao branioc i upravitelj.

I neka me od sada monasi prizivaju za svaku svoju potrebu, a ja ću brzo uslišiti molitvu njihovu i svih pravoslavnih hrišćana koji mi sa pobožnošću pribegavaju, jer se zovem Brzopomoćnica.”

Nakon toga Nil je ponovo progledao.

Od tada više niko nije tuda prolazio prema trpezariji, nego je mesto oko svete ikone sa velikim poštovanjem i dostojanstvom ograđeno.

Pošto se se odatle pruža pogled prema zapadu, a prostora nije bilo mnogo, sa desne strane čudotvorne ikone podignut je sveti hram , na čijem su živopisanju radili najbolji umetnici, posvećen Presvetoj Bogorodici, čudotvornoj Brzopomoćnici.

Svake večeri i svakog jutra služi se molbeni kanon pred ovom svetom ikonom na Svetoj Gori.

Ikona Bogorodica Brzopomoćnica, koja je u manastiru Svetog Nikole u Vranju od 2016. godine, mnogo je pomogla ljudima koji su zamolili za pomoć, kažu u ovoj svetinji.


 

OK Radio

Vrati se na kategoriju U fokusu

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: