Delišeski voćnjaci dati LAZARU, NEKTARU i Drecunu

U fokusu - Ponedeljak 29.01.2018 - 08:04

Vranje - Oko 350 hektara voćnjaka nekadašnjeg „Delišesa“ u Vladičinom Hanu, od kojih su najveći u Žitorađu i Prekodolcu, dato je u zakup ili na korišćenje nakon javnog nadmetanja u više navrata i to privatnim licima i firmama.

Žitorađe čeka nove zasade voća. Foto: OK Radio Žitorađe čeka nove zasade voća. Foto: OK Radio

Neki ugovori o ovom poslu su završeni i potpisani, dok su drugi u fazi pripreme.

Poslednje nadmetanje održano je prošle nedelje u Sali Skupštine u Hanu, a  pored ranijih interesenata za voćnjake u Žitorađu i Prekodolcu, kao i na drugim lokacijama, javili su se i neki novi.

Prema navodima iz poljoprivredne službe u opštini Vladičin Han, preduzeće “Lazar” iz Blaca uzelo je 120 hektara voćnjaka u zakup, po ceni od 50.100 dinara po hektaru na period od 20 godina.

Pored njih zemlju je u zakup na godinu dana uzeo je i “Nektar” i to 94 hektara, koja se po parcelama kretala od 10.000 do 15.000 dinara po hektaru.

 “Nektar” je pored zakupa uzao i na korišćenje 41 hektar na period pet plus 20 godina po ceni od nula do 10.000 dinara.

Preduzeće „Ghibli“ iz Surdulice u vlasništvu Dejana Drecuna, u tri nadmetanja uzelo je na korišćenje oko 14 hetara zemljišta po ceni od 6.000 dinara po hektaru na period od pet godina, s tim da ukoliko za to vreme privede  nameni  uzete parcele, stiče pravo  da ih koristi još narednih 20 godina.

U poljoprivrednoj službi kažu da je početna cena za ovo nadmetanje bila od nula dinara, ali da je “Ghibli” ponudio 6.000 dinara po hektaru.

Takođe, zemlju su uzela i fizička lica iz Vladičinog Hana, i to Srđan Slavković, odbornik u Skupštini Hana, oko 37 hektara na korišćenje u selu Beliševo na period od pet plus 20 godina, po ceni od oko 120 dinara.

Goran Ivanov, takođe nekadašnji odbornik  3,5 hektara na korišćenje bez naknade, Nenad Gerginov 8,4 hrektara u Bačvištu, Branko Stojković u Vrbovu 6,5 hektara u zakup na godinu dana i 5,5 u Vrbovu po principu pet plus 20.

Ponude su podnošene u pisanoj formi, a poziv je bio objavljen u Službenom glasniku Vranja, oglasnoj tabli i opštinskom sajtu.

Na većini parcela, prema podacima iz poljoprivredne službe, biće opet podignuti voćni zasadi višnje, borovnice ili jabuke, dok ima zakupaca koji će zemlju iskoristiti i za sadnju povrća, kao što je npr. beli luk.

Goran Mladenović, predsednik opštine Vladičin Han, kaže da je reč o ogromnim površinama, od čijeg će se zakupa i izdavanja na korišćenje, deo novca sliti u opštinski budžet.

- Ponovo će voćnjaci biti uređeni i sređeni, a deo novca od zakupa i to 40 odsto ide u budžet opštine, što je od velikog značaja - kaže Mladenović.

OK Radio

Vrati se na kategoriju U fokusu

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: