Drugi rok za popunu mesta u DOMU UČENIKA

Lokalne vesti - Nedelja 19.08.2018 - 10:35

Od 20. do 24. avgusta raspisan je konkurs za popunu kapaciteta u Domu učenika srednjih škola u Vranju.

Prvi Eko Dom u Srbiji FOTO: D. Ristić/OK Radio Prvi Eko Dom u Srbiji FOTO: D. Ristić/OK Radio
U prvoj raspodeli, tokom jula, već je raspoređeno 142 mesta, kaže direktorka Doma, Maja Ristić.
 
- Mi nemamo problema sa popunjavanjem kapaciteta, odziv je odličan, a i to malo kandidata „ispod crte“ ćemo, verujem, biti u mogućnosti da primimo u narednom periodu – navodi direktorka.
 
Kapacitet vranjskog Domu učenika je ukupno 300 mesta, od čega je 170 rezervisano za učenike srednjih škola, a 130 je za studente.
 
U ovom drugom roku mogu da se prijave i pripadnici osetljivih društvenih grupa, za koje je rezervisano 10 odsto ukupnih kapaciteta.
 
Prijem dokumantacije i rangiranje kandidata vrši komisija kojoj treba dostaviti potrebnu dokumentaciju koja obuhvata svedočanstva iz osnovne škole i uverenje o završnom ispitu, kao i uverenje o porodičnim prihodima.
 
Ukoliko kandidat ima diplome, nagrade ili pohvale sa školskih ili domskih takmičenja, treba dostaviti i njih, jer se time dobijaju dodatni bodovi.
 
- Prvi kriterijum za rangiranje je uspeh u prethodnom školovanju, što uključuje i vladanje u školi i Domu, a drugi je socijalno-ekonomski status porodice – kaže direktorka.
 
Domu predstoje i konkursi za prijem studenata i to od 3. do 18. septembra za brucoše, od 19. septembra do 31. oktobra za studente viših godina, kao i konkurs za studente 2. i 3. stepena studija od 1. oktobra do 5. novembra.
 
Inače, Dom učenika raspolaže sa trokrevetnim sobama i apartmanima, kuhinjom i sopstvenom pekarom, kao i drugim savremenim sadržajima neophodnim mladim ljudima kao što su TV sale, kompjuterski kabinet, biblioteka, teretana i fiskulturna sala.
 
Nakon što je prethodnih godina, uz podršku ministarstva, temeljno renoviran paviljonski deo zajedno sa krovom, prošle godine je osavremenjena kuhinja.
 
Ovog leta, vrši se krečenje i sređivanje svih prostorija u okviru priprema za veliki jubilej, stogodišnjicu postojanja.
 
Dom učenika u Vranju, naime, baštini tradiciju Amerikanskog doma za ratnu srpsku siročad koji je otvoren oktobra 1918. godine, po čemu je najstariji učenički dom u Srbiji.
 
Prošle godine je dobijena i Zelena zastava za implementaciju ekoloških programa, čime je ova ustanova postala prvi Eko Dom učenika u Srbiji.
 

Foto Galerija

Dom učenika Vranje

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: