Govor tela - najjasnija poruka

U fokusu - Petak 15.03.2013 - 10:58

Ruke u džepovima, prekrštene ili na leđima, pogled „preko ramena“, dlanovi okrenuti ka unutra ili ka spolja, uvrtanje pramena kose ili zabacivanje glave, dovoljni su da se mnogo toga „kaže“ o trenutnom emocionalnom i mentalnom stanju ljudi.

Ilustracija Ilustracija

Govor tela čini 55 odsto ljudske komunikacije i može mnogo da pomogne da bolje razumemo ljude i njihove namere,  kažu stručnjaci.

Slobodan  Stamenković, neuropsihijatar u vranjskoj bolnici ističe da govor tela  ima značajno mesto u svim sferama ljudskih odnosa.

- Verbalna komunikacija je sastavni deo ljudskih odnosa i mora da bude  praćena adekvatnim  neverbalnim pokretima, kako bi poruka koju šaljemo okolini  bila istinita.

Čovek uvek može da nauči ono što će da kaže, ali ne može da utiče na kontrolu pokreta svog tela,  što nam pokazuje da je neverbalna komunikacija mnogo iskrenija od onoga što u tom momentu izgovaramo.

Govor tela odraslih je jako bitan u odnosu sa decom,  jer ukoliko nije paralelan sa verbalnom komunikacijom,  može da dovede do stvaranja nepoverenja između njih – objašnjava Stamenković.

Maja Ristić, članica Gradskog veća zadužena za kulturu, napominje da govor tela za nju ima važnu ulogu u privatnom i u poslovnom kontaktu.

- Da bismo poslalli pravu i istinitu poruku sagovorniku, ono što izgovaramo  i pokreti tela koje pri tom pravimo,  moraju birti sinhronizovani.  

I sama posedujem tu izraženu gestikulaciju i sigurna sam da ona nekada govori mnogo više od samih reči  – tvrdi Ristićeva.

Igor Andonov,  zamenik predsednika Gradskog odbora DS-a u Vranju, kaže da  ipak više veruje onome što od sagovornika čuje, nego što vidi.

- Nemam naviku da kod sagovrnika pratim da li se neverbalna komunikacija poklapa sa verbalnom.  

Bitnije mi je da li ću poverovati u ono što kaže, tako da mi govor tela ne znači ništa, ipak više verujem rečima – priča Andonov.

Gordana Ristić  iz NVO “Generator”  kaže da je u „živom“razgovoru,  više fokusirana na  priču koju dobija od sagovornika, nego na njegove  pokrete.

-  U svakodnevnom kontaktu sa ljudima ne primećujem baš signale koje šalju pokretima tela.

Više na to obarćam pažnju kada gledam televiziju i tada jasno zapažam kako gost u studiju sedi, kakve mimike lica i tela ima, pa  mi je lakše da zaključujem o osobi – kaže Ristićeva.
 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju U fokusu

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: