I najmlađi štede energiju

U fokusu - Četvrtak 04.10.2012 - 10:33

Obnovom vrtića „Pčelica” u Vladičinom Hanu i povećanom uštedom energije u objektu, ta opština napravila je prve korake ka boljoj energetskoj efikasnosti.

Sa lica mesta Sa lica mesta
Sa novom izolacijom i stolarijom, predostojeće zime biće potrebno manje energenata za zagrevanje ove dečje ustanove. 
 
Ove napore podržale su Evropska unija i Vlada Švajcarske, a ukupna vrednost projekta je 128.000 evra. 
 
- U Srbiji se troši mnogo više energenata nego u svetu, pa je štednja veoma važna. Veliki izdaci koji su potrebni za zagrevanje vrtića, škola i bolnica, padaju na teret lokalne samouprave i to predstavlja veliki trošak koji ovakvim projektima možemo da smanjimo - kaže predsednik opštine Vladičin Han Goran Mladenović.  
 
Istraživanja pokazuju da je prosečna potrošnja energije po kvadratnom metru javnih objekata i stambenog prostora na jugu Srbije dva i po puta veća nego u severnoj Evropi, gde je klima mnogo oštrija. 
 
Gotovo 80 odsto domaćinstava u Vladičinom Hanu, od kojih su mnoga siromašna, troše oko četiri puta više energije od proseka u zapadnoj Evropi. 
 
Inače, na vrtiću su zamenjeni prozori i vrata, urađena je demit fasada, krov je pokriven čeličnim pocinkovanim limom i postavljena je termoizolacija od mineralne vune. 
 
Takođe, dograđene su dve učionice, postavljen je laminat, zamenjeni su vodovodna mreža, kanalizacija, sanitarije, postavljene nove keramičke pločice, urađena je instalacija rasvete i dojave požara, hidrantska mreža, a dvorište je ograđeno novom čeličnom ogradom. 

 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju U fokusu

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: