Imate li razumevanje za PMS?

U fokusu - Ponedeljak 18.03.2013 - 10:11

Dani koj prethode mesečnom ciklusu kod žena, poznatiji kao predmenstrualni sindrom (PMS), mogu biti pravi pakao za njih, ali i za njihove partnere.

Ilustracija Ilustracija

Iako su mnogi, a naročito muškarci, skloni da PMS tumače samo kao izgovor za ružno i “neurotično”  ponašanje žena,  sa medicinske strane gledano,  ipak ima „opravdanja“ za takve postupke žena,  tvrde  lekari.

Miroljub Džikić, vranjski ginekolog,  za OK Radio objašnjava da niz simptoma koje prethode ciklusu kod žena jednim imenom čine PMS, ali da  njihov stepen izraženosti varira od žene do žene.

- Desetak dana pre dobijanja menstruacije, veliki broj žena prolazi kroz  period u kome su izražene određene psihofizičke promene.

Najčešće su, nervoza, nesanica, bol u grudima, neraspoloženje ili česta promena raspoloženja.

U ovim danima dolazi do zadržavanja vode u telu, koja između ostalog, dovodi do otoka u mozgu, što za posledicu upravo ima emocionalnu nestabilnost.  

PMS je izraženiji kod žena posle 35 godine, kada počinju da izostaju ovulacije – zaključuje doktor Džikić.

Aleksandar Stajić, član Gradskog veća zadužen za zdravstvo, kaže da ima razumevanja za „neprimerene“ postupke žena u tom periodu, ali samo ako nije u njihovoj blizini.

- Kao zdravstveni radnik znam da je PMS specifično stanje  svake žene i trudim se da tih dana budem tolerantniji.

Sve razumem , poštujem i žao mi ih je tih dana, ali sam ipak najsrećniji  ako mogu na neki „službeni put“ za to vreme.  – kaže kroz osmeh Stajić.

Branimir Stojančić, portparol Gradskog veća, takođe je pun razumevanja za svoju, ali i žene iz svoje okoline u „onim“ danima.

- U potpunosti razumem žensku muku  u tim, ali i danima koji slede nakon PMS-a.

Uvažavam  takvo stanje  kod svoje,  ali i kod drugih žena, mojih saradnica na primer, jer iako ne pričamo  o tome, tačno prepoznam da su u PMS-u – tvrdi Stojančić.

Politikolog Vladica Ranđelović  kaže  da je često u nedoumici da li treba poverovati u  posledice PMS ili je to samo još jedno od sredstava kojim se žene služe  za postizanje željenog cilja.

- Žene su toliko evoluirale u odnosu na nas muškarce koji sve više zaostajemo po nekim pitanjima , da je vrlo teško da razlučimo šta je istina, a šta laž u tom mesečnom periodu žene.

Većina njih,  te dane koristi i kao način da dobiju ono što “običnim”  danima ne mogu.  

Kako god, ipak imam razumevanje i izlazim u susret  koliko mogu – kaže Ranđelović.

OK RADIO

Vrati se na kategoriju U fokusu

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: