JELENA STOJKOVIĆ: Kako da novinari ne dožive sudbinu Slavka Ćuruvije?

U fokusu - Četvrtak 07.12.2023 - 10:11

U razgovorima sa predstavnicima novinarskih udruženja, kao i na tribinama koje su održavane u Vranju, većina ovdašnjih novinara je rekla da je zadovoljna zakonskim rešenjima, kao i saradnjom sa institucijama koje su zadužene da brinu o bezbedosti novinara, ali i da štite njihova prava.

Foto: Lična arhiva Foto: Lična arhiva

Jedna od njih je i Jelena Stojković, dopisnik Večernjih novosti, koja je nakon prijavljivanja pretnji, dobila zaštitu i presudu u svoju korist.

Osnovni sud u Vranju u maju prošle godine oglasio je krivom i izrekao uslovnu osudu od šest meseci zatvora Ivani Stajić (41) zbog ugrožavanja sigurnosti novinarke Jelene Stojković.

Sve je počelo novembra 2019. godine, nakon objavljivanja teksta o aferi u OŠ „Radoje Domanović“, kada je devojčica neprikladnu fotografiju poslala starijem učeniku, a on je potom prosledio drugim učenicima.

Uprkos tome što u tekstu nije naveden identitet učenice, kao ni ostalih učenika, novinarka Jelena Stojković dobila je jezive pretnje.

Uplašena za bezbednost svoje porodice, ali i svoju ličnu odlučila je da slučaj prijavi policiji.



Stojkovićeva kaže, da je to što je imala bebu, što su pretnje bile upućene detetu, bilo presudno da slučaj prijavi policiji i tužilaštvu.

- Mi novinari, sve češće prihvatamo te pretnje, kao deo posla, što nije dobro.

Da li su pretnje na društvenim mrežama, da li su pretnje telefonom, to je postalo nama normalno, što nije dobro.

Mi smo počeli nekako da prihvatano to kao zdravo za gotovo.


Ono što je kod mene prelomilo da slučaj prijavim policiji i tužilaštvu, je to što sam u tom trenutku imala bebu.

U toku noći sam dobila preko 40 poziva, između ostalog i rečenicu,”Znam u kom vrtiću ti ide dete, sačekaću te ispred vrtića. Zapaliću te, tabe i dete”.


I nekako kad shvatite kad niste samo vi, nego da je i vaša porodica na meti nekoga, bilo koga, onda shvatite koliko je to problem.

E u mom slučaju je to bilo presudno
- ukazuje Stojkovićeva.

U presudi stoji da je okrivljena, predstavljajući se kao majka devojčice, u stanju uračunljivosti i sa umišljajem, pretnjom da će napasti na život i telo, ugrozila sigurnost novinarke Jelene Stojković, uputivši joj 40 telefonskih poziva sa rečima: „Ubiću te, ubiću tvoje dete, sačekaću ga ispred vrtića, svakog časa možeš da me očekuješ, znam ko si i gde živiš“.

Uslovna osuda izrečena je na rok od dve godine, što znači da okrivljena neće u zatvor ukoliko u ovom roku ne ponovi krivično delo.

O tome kako se oseća posle presude, Jelena kaže da joj je to prvenstveno moralna satisfakcija i dokaz da institucije rade svoj posao.


- U razgovoru sa kolegama, na početku sam govorila, šta će sve ovo meni, sad s eja vučem po sudovima.

A onda, razmišljajući, nametnulo mis epitanje, kako sprečiti, da ne budete Slavko Ćuruvija?

I najmanja pretnja se mora prijavljivati i to je jedini način, jer ako ništa drugo bar će preventivno odjeknuti u javnosti i treba se govoriti o tome.


Nije sramota kazati ad ste bili na meti pretnji, ako pošteno radite svoj posao, ako ga radite onako kako valja, zaista nema pravo niko da vam preti ili da nasrne na vas i vašu porodicu
- poručuje Stojkovićeva.

U slučaju okrivljene, sud je izrekao i meru zabrane komunikacije i prilaska novinarki Stojković u trajanju od godinu dana.

Inače, suđenje je odlagano šest puta, jer se okrivljena nije pojavljivala na sudu.


Za njom je čak raspisana i poternica, a provela je u pritvoru dva dana, kao i mesec dana u kućnom pritvoru.

 



 

OK Radio

Vrati se na kategoriju U fokusu

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: