Ko je zadužen i kakva je procedura zaštite novinara od strane PU Vranje

U fokusu - Petak 08.12.2023 - 10:42

U Policijskoj upravi u Vranju tri kontakt osobe postupaju u slučajevima kada novinari prijave da su oštećeni tokom obavljanja novinarskog zadatka ili zbog objavljenog teksta.

Foto: S.Tasić/OK Radio Foto: S.Tasić/OK Radio

Po ovim prijavama postupaju koordinator u Policijskoj upravi Srđan Nikolić, rukovodilac grupe pri kriminalističkoj policiji Boban Đođević i oficir u Odeljenju policije Branislava Filipović.

- Ukoliko novinar smatra da je na bilo koji način oštećen i ugrožen prilikom obavljanja svojih novinarskih poslova, to može prijaviti lično u zgradi Policijske uprave, policijske stanice ili ispostave, ali i bilo kom drugom policijskom službeniku.

Takođe, može prijaviti i pozivom na broj 192 ili mejlom, kao i pisanim putem preko pisarnice.


Istog trenutka kada novinar prijavi, odmah i bez odlaganja obaveštava se jedna od osoba zadužena za kontakt sa novinarima koja dalje postupa i obaveštava nadležno tužilaštvo, po čijem nalogu se preduzimaju dalje mere i radnje
- kažu iz PU Vranje.

Od 1. januara 2019. do 31. avgusta ove godine na području Policijske uprave u Vranju, devet novinara je policiji prijavilo pretnje, policija je postupala po svakoj od ovih prijava i sva akta dostavila nadležnim tužilaštvima na dalje postupanje.

- Policija je, u saradnji sa nadležnim tužilaštvom, procesuirala tri osobe zbog  krivičnog dela ugrožavanje sigurnosti na štetu zaposlenih u OK Radiju i one su pravosnažno osuđene.

U svim prijavljenim slučajevima novinari su pružili sve raspoložive podatke kako bi policija, u saradnji sa nadležnim tužilaštvom, mogla da preduzme sve mere i radnje iz svoje nadležnosti, a ni u jednom slučaju nije bilo primedbi novinara na postupanje policije po njihovim prijavama
- dodaju iz vranjske policije.

Policijska uprava u Vranju smatra da je dosadašnja praksa bila dobra, kao i da će nastaviti da unapređenju međusobno poverenje, sa ciljem što bolje bezbednosti predstavnika medija.

 



 

OK Radio

Vrati se na kategoriju U fokusu

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: