Krađa struje u kući bez ukućana: Objekat u mraku, pitanja u vazduhu

U fokusu - Sreda 08.06.2022 - 12:15

Zbog navodne krađe električne energije u kući u kojoj niko ne živi, već 16 meseci nema ni struje, ni pravog razjašnjenja, tvrdi Surduličanin Zoran Pešić. Sve račune izmirio, a kuća i dalje u mraku.

Zoran Pešić če po treći put na sud FOTO: D. Ristić/OK Radio Zoran Pešić če po treći put na sud FOTO: D. Ristić/OK Radio
Sve je počelo kada su Pešići odlučili da prodaju kuću koju je Zoranova supruga Dafina nasledila od majke i u kojoj niko nije živeo godinu dana. 
 
Našavši kupca za kuću, Zoran je krajem novembra 2021. godine otišao da izmiri postojeći dug za struju koji je obračunat na 26,5 hiljada dinara, kada je konstatovano da više nema nikakvih potraživanja.
 
Međutim, dva dana kasnije, obavešten je o fantomskom zapisniku o krađi električne energije, koji mu nije pokazan jer tada nisu mogli da ga nađu.
 
Kada je uputio prigovor, rečeno mu je da je vanrednom kontrolom brojila 17. 02. 2021. godine utvrđena neispravnost i neovlašćeno korišćenje električne energije, a suma za koju je Elektrodistribucija navodno oštećena u periodu od šest meseci je procenjena na 271.414,35 dinara
 
Zoran ističe da je zapisnik napravljen bez prisustva vlasnika i svedoka, a suma je prosto neverovatna. 
 
- Da ne bismo izgubili kupca, pristao sam da platim enormnu odštetu i istovremeno ih obavestio da ću svakako pokrenuti postupak da se otkrije kako je utvrđen iznos, zašto niko od nas nije obavešten o tome, zašto je brojilo isključeno, a nije odjavljeno, kao i zašto nije podneta nikakva prijava za krađu struje
 
Nelogično je i da nam za isključeno brojilo i dalje stižu računi sa raznom dažbinama, koje takođe izmirujemo - pita se Pešić.
 
Umesto razjašnjenja, Zoranu tada stiže zahtev rukovodioca tehničke službe Staniše Nešića da se brojilo pre aktiviranja izmesti iz kuće na banderu, naravno o trošku korisnika, za sumu od 25.000 dinara
 
Pešić je, pod pritiskom, ispoštovao i taj zahtev, sve u nadi kako će u što skorijem roku rešiti problem. 
 
Nakon svega ponovo upućuje zahtev da se brojilo aktivira, kako bi kupac kuće mogao da koristi struju, međutim, iako je direktor pogona u Surdulici leskovačke Elektrodistribucije izdao nalog za aktiviranje, Pešiću stiže novi šok zahtev, potpisan od strane rukovodioca tehničke službe Nešića, da mora da traži i plati novi priključak struje.
 
- Iako smo sve zahteve ispunili i paprene račune uredno platili, iako za sve ovo vreme nije raskinut ugovor o snabdevanju elekričnom energijom, niti smo izgubili status kupca, struja još uvek nije priključena
 
Elektrodistribuciji Leskovac smo pismeno u dva navrata slali zahtev za priključenje, ali nakon svih probijenih rokova nemamo, ne samo struju, nego ni odgovor - rezigniran je Zoran Pešić.
DOBIO DVA SUDSKA SPORA
Pešić sumnja da se iza svega krije osveta za dva spora koje je imao sa Elektrodistribucijom u vezi sa brojilom u svojoj porodičnoj kući. Oba spora je, posle višegodišnjeg postupka, dobio na sudu. I tada se, kaže, suočio sa neopravdanim zahtevima Staniše Nešića, zbog čega je Elektrodistribucija morala da snosi sve, pa i sudske troškove.
 
Sa druge strane, Elektrodistribucija Leskovac se oglasila dopisom u kojem potvrđuju da kontroli nije prisustvovao niko, i navode da je "prema saznanjima Elektrodistribucije na mernom mestu električnu energiju koristio Momčilo Anđelković", brat Dafine Pešić, ne navodeći kako su došli do tih saznanja. 
 
- Nakon isključenja, prilikom pokušaja samovlasnog priključenja došlo je do havarije na mreži tako da je cela Ulica Jugoslovenska ostala bez napajanja električnom energijom, te je usled toga, Elektrodistribucija podnela krivičnu prijavu protiv NN izvršioca MUP-u, po kojoj je postupak u toku - stoji u dopisu. 
 
Zbog neovlašćene potrošnje, krajnji kupac je, po zakonu, isključen sa mreže, čime je prestao ugovor o snabdevanju, pa je korisnik upućen da mora da podnese zahtev za izdavanje odobrenja za priključenje, što, tvrde iz Elektrodistribucije, nije učinio.
 
Zoran Pešić negira ove navode i kaže da se obraćao i Ministarstvu energetike, ali do ovog trenutka nikakav odgovor nije dobio
 
Zbog svih nejasnoća, dodaje, pravdu će u sporu sa Elektrodistribucijom, po treći put potražiti na sudu.
OK Radio

Vrati se na kategoriju U fokusu

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: