Krampusova kuća otišla u ISTORIJU

U fokusu - Sreda 20.03.2019 - 12:06

Rušenje kuće učitelja Ace Krampusa, karakteristične za staro Vranje, uzburkalo je duhove u gradu i izazvalo polemiku u čaršiji i na društvenim mrežama.

Radovi u ulici Sutjeskinoj broj 3 FOTO: D. Ristić/OK Radio Radovi u ulici Sutjeskinoj broj 3 FOTO: D. Ristić/OK Radio
Na Fejsbuk grupama i stranicama ovaj događaj izazvao je lamentiranje nad starim Vranjem i njegovim nestajanjem, a pojavili su se i komentari da je kuća pod zaštitom države i da nije smela biti srušena.
 
OK Radio se tragom tih tvrdnji upustio u istraživanje i stupio u kontakt sa investitorima koji su kupili deo kuće sa placem od naslednika Ace Krampusa.
 
Naš sagovornik, jedan od investitora, kategorički navodi da je sve urađeno po zakonu i propisima.
 
- Mi smo sklopili validan ugovor sa naslednikom koji živi u Beogradu, kupili deo imanja i zajedno sa njim radimo na novom objektu.
 
Čitava procedura traje oko godinu dana i za to vreme smo ispoštovali kompletnu proceduru i dobili sve potrebne papire od svih lokalnih i republičkih institucija – navodi on.
 
Što se tiče navoda o tome da je kuća pod zaštitom države i da ne sme da se ruši, on dodaje da se sigurno ne bi upustili u ovakav posao da je to zaista tačno.
 
Kuća jeste pod određenim stepenom zaštite, ali samo do određene granice, što pokazuje dokument Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Nišu, izdat na zahtev investitora, navodi on.
 
U dokumentu čiju smo kopiju dobili, stoji da je „Krampusova kuća“ u Vranju u ulici Sutjeskinoj br. 3, prepoznata kao objekat sa spomeničkim svojstvima i predviđena je zaštita kroz tehničku i foto dokumentaciju.
 
Ovu dokumentaciju su stručnjaci Zavoda izradili tokom prošlog leta, a u nastavku dokumenta stoji doslovce:
 
- Drugi vid zaštite, osim zaštite kroz elementarnu stručnu dokumentaciju koja ima za cilj da kroz svestrano i potpuno obrađene stručne priloge verodostojno dokumentuje sve spomeničke vrednosti nije predviđen za „Krampusovu kuću“.
 
Drugim rečima, Zavod je detaljno zabeležio ono što je ostalo od kuće koja je ostavljena na milost i nemilost zubu vremena već nekoliko decenija i arhivirao za istoriju, ali to je sve što je predviđeno zakonom.
 
SPOMEN-SOBA
 
O.Š. „Dositej Obradović“ u kojoj je radio Aca Krampus je zainteresovana da u svojim prostorijama oformi spomen-sobu posvećenu svojem čuvenom učitelju. Kako saznajemo, njima su bez naknade ustupljeni svi predmeti i učila vezani za Krampusov profesionalni rad.
Prema rečima investitora, novi vlasnici su ponudili vranjskom Narodnom muzeju bez nadoknade sve ono što je u kući ostalo i što može da ima muzejsku vrednost.
 
Direktor Muzeja Saša Stamenković je našoj redakciji potvrdio da je ova institucija zainteresovana za tavanicu iz Krampusove kuće, ali ima problema sa nalaženjem stručnih lica koji bi demontirali i konzervirali ovu konstrukciju.
 
Aleksandar Popović poznat kao Aca Krampus bio je poznati vranjski učitelj, nosilac prestižnog priznanja nekadašnje Jugoslavije, „Najdraži učitelj“.
 
Bio je poznat i kao inovator, te je sam izrađivao pojedina učila i koristio vlastite metode u obrazovanju osnovaca, po čemu ga pamte generacije Vranjanaca.
 
Iza sebe nije ostavio direktne potomke, a kuća sa imanjem je pripala njegovom nasledniku koji živi u Beogradu.
 
Nema preciznih podataka o tome koliko je stara kuća u kojoj je živeo Krampus, ali je, po nekim procenama, sagrađena krajem 19. veka.
OK Radio

Vrati se na kategoriju U fokusu

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: