Ma kakav predbračni ugovor!

U fokusu - Utorak 12.03.2013 - 09:51

Sklapanje predbračnog ugovora po kom budući supružnici mogu urediti svoje imovinske odnose na postojećoj ili budućoj imovini, ustanovljeno je Porodičnim zakonom 2005. godine.

ilustracija ilustracija

Prema rečima vranjskih advokata,  zaključivanje ovakvih ugovora u praksi, među Vranjancima, još nije zaživelo.

Mladen Vasić, dugogodišnji vranjski advokat, kaže da u svojoj praksi nije imao klijente sa ovakvim prohtevima.

- Mislim da je pravljenje predbračnog ugovara poželjna stvar, jer bi se time sprečile mnoge neprijatnosti prilikom podele imovine u procesu razvoda.

Takvi razvodi su vrlo mučni, jer je potrebno dokazivanje šta je zajedničko u postojećoj imovini.

Mentalitet nam je takav, da većina Vranjanaca misli da je sklapanjem ovakvog ugovora  razvod već u najavi ili da će to biti brak iz interesa, a ne iz ljubavi – kaže Vasić.

Tamara Stošić, glumica pozorišta „Bora Stanković“ u Vranju, kaže da ovakvi ugovori imaju smisla jedino u slučajevima kada su oba partnera materijalno obezbeđena.

- Ukoliko raspolažu ličnom  imovinom,  partneri bi potpisivanjem predbračnog ugovora  samo zaštitili svoje interese ukoliko do razvoda dođe.

Tada bi i sam proces oko razvoda bio mnogo jednostavniji, ako to ikako može da se kaže kada su razvodi u pitanju – kaže Stošićeva.

Vedran Tašković, komandant Vatrogasno – spasilačke jedinice u Vranju, smatra da je ovakav ugovor  potpuno nebitna stvar

- Brak je pre svega jedna velika obaveza, a da bi trajao  treba da se temelji na razumevanju i toleranciji, jer ionako opstaje isključivo zbog dece.

Ugovor tu ne znači ništa – tvrdi Tašković.

Jasmina Antić, pedagog u PU Naše dete, kaže da ovakav ugovor nikako ne može da “škodi”.

- Kada sam bila mlađa tako nešto mi nije padalo na pamet, međutim vremena su se promenila, pa danas nije loše da se zna ko sa čim ulazi u bračnu zajednicu.  

Samim tim bi i razvodi, koji su nažalost sve češći, verovatno bili bezbolniji – kaže Antićeva.

OK RADIO

Vrati se na kategoriju U fokusu

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: