Mala Tijana imala je želju da ne bude gladna: Sada je đak prvak (FOTO)

U fokusu - Četvrtak 30.09.2021 - 10:06

Devojčica Tijana Ramani (7), čija je teška životna priča pre dve godine digla Srbiju na noge u želji da joj se pomogne, nedavno je krenula u prvi razred.

FOTO: OK Radio FOTO: OK Radio

Tijana je sada đak prvak, a zahvaljujući pisanju OK Radija i „Blic fondaciji“, njoj i njenoj majci Mariji Dojčinović, život se promenio za samo nekoliko meseci.

Njih dve su živele u udžerici od nekoliko kvadrata, u planinskom selu Gornja Koznica kod Surdulice, bez osnovnih uslova za život . Mala Tijana imala je tada samo jednu želju, a to je da ne bude gladna i da ima šta da jede.

Zahvaljujući “Blic fondaciji” preselile su se u novi dom. Od februara prošle godine žive u kući u Surdulici. Odatle Tijana odlazi u školu, koja je na dvadesetak minuta pešaka.

Njena majka Marija priča kako se Tijana veoma lepo uklopila i da redovno pohađa nastavu.

- Tijana jedva čeka da dođe novi dan i da krene u školu. Sama se sprema i oblači, ne dozvoljava mi da joj ja pomognem, sama pakuje knjige u ranac i jedva čeka da krenemo.

Vodim je do škole i čekam kada se završe časovi. Od kuće do OŠ “Vuk Karadžić” imamo dvadesetak minuta hoda.

U razredu ih je oko tridesetak, poštuju sve mere zbog kovida, Tijana nosi masku.


Učiteljica kaže da lepo prati nastavu, da dobro napreduje u svim oblastima, tako da sam baš zadovoljna kako sve to za sada funkcioniše, bez obzira što smo na početku prvog razreda
- prenosi svoje utiske Marija.

Život u novom okruženju, obema prija. Tijana, bistra i pričljiva devojčica, sada je još pričljivija. Kaže da sve drugare u razredu voli podjednako i da nema najbolju drugaricu ili druga, već su joj “svi najbolji”, dodaje.

- Volim da idem u školu, sviđa mi se tamo sve, volim da učim, pišem i čitam.

Volim pesmicu “Dani u nedelji”, znam je napamet. Volim i kada se igramo u školi. Imam lep ranac, knjige i sveske
. Volim učiteljicu Snežanu.

I jedva čekam da naučim sve da pišem, jer hoću da budem novinarka kad porastem
- otkriva Tijana svoje želje.

Teška životna priča ove devojčice, koja je imala samo jednu jedinu želju - da ne bude gladna, digla je Srbiju na noge, ali i ljude u zemljama u okruženju i dijaspori.

Pomoć je ubrzo počela da pristiže, pa su njih dve dobile hranu, odeću, obuću, sredstva za higijenu, nameštaj i belu tehniku.

Ono što je bilo najtužnije u njihovom starom domu je to što su najčešće bile gladne, jer socijalna pomoć i dečiji dodatak, koji su zajedno iznosili oko 9.500 dinara, nisu bili dovoljni.


Tijana je na kraju razgovora obećala da će biti dobar đak i da će nastaviti da dobro uči.

S.T.
 

Foto Galerija

Tijana đak prvak

OK Radio

Vrati se na kategoriju U fokusu

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: