Mala Tijana nije više gladna, a od nedavno živi u i novom domu

U fokusu - Petak 28.02.2020 - 08:58

Vranje / Surdulica - Šestogodišnja Tijana Ramani i njena majka Marija Dojčinović iz sela Gornja Koznica kod Surdulice, koje su živele u nehumanim uslovima u udžerici od nekoliko kvadrata, preselile su se u novi dom, zahvaljujući akciji “Blic fondacije”.

Mala tijana ispred svog novog doma. Foto: S.Tasić/OK Radio Mala tijana ispred svog novog doma. Foto: S.Tasić/OK Radio

Teška životna priča ove devojčice objavljena na OK Radiju, koja je imala samo jednu želju, a to je da ne bude gladna i da svakog dana ima po tri obroka, digla je Srbiju na noge, ali i ljude u zemljama u okruženju i dijaspori.

Pomoć je ubrzo počela da pristiže, pa su njih dve dobille hranu, odeću, obuću, sredstva za higijenu, nameštaj i belu tehniku.

- Imam novi krevet, ćebence, bluzice, igračke,čizmice, ma dođite da vidite - priča Tijana dok uvodi goste u svoj novi dom.

“Blic fondacija” donela je još darova, ali maloj Tijani pažnju najviše privlače plišane igračke, koje ređa pored sebe, sedajući na prag svog novog doma.

- Meda ima kapu za spavanje, on će večeras između mene i mame da spava, a biće mesta i za ovog drugog medu, napravićemo i njemu mesta.

A vidite ovog, pa on je veliki kao ja
- cvrkuće Tijana, podižući plišanog nilskog konja.

Ona je imala želju da dobije novu posteljinu, prostirke za kupatilo, lepe tanjire i čaše. Želje su joj uslišene zahvaljujući akciji “Blic fondacije”.

I ne samo to, dobila je lap top, peškire, ćebad, posuđe, šerpe, igračke, odeću i još mnogo toga kako bi imala normalno detinjstvo.

Njena majka Marija ne krije radost i oduševljenje kako im se život za veoma kratko vreme promenio.


- Zahvaljujem se “Blic fondaciji” i opštini Surdulica, novinarima, komšinici Vesni i Predragu Iskrenoviću, ugostitelju , jer posle svega su nam puno pomogli, kao i svim ostalim donatorima.

Uspeli su u nameri  da ne sedimo u staroj raspadnutoj kući, prelepo nam je ovde.


Oduševljena sam, imamo stvari, drva, imamo šta da jedemo. Volela bih da se zaposlim, da imam svoje prihode kako ne bih u buduće tražila pomoć ni od koga
- dodaje Marija.

Opština Surdulica platila je kiriju za naredne dve godine za kuću u kojoj će Marija i Tijana živeti.

Tijana i njena majka polako se privikavaju na novi dom,
nenaviknute još uvek na sve ono što je sastavni deo domaćinstva u 21. veku.

U ime “Blic fondacije” poklone im je uručila Ljiljana Knežević, izvršni direktor .

- “Blic fondacija” je jako zadovoljna zbog toga što smo uspeli da Mariju i njenu malenu Tijanu prebacimo iz one udžerice, u kuću gde im je omogućeno da normalno žive. Ovde Tijana može normalno da odrsta.

Obezbđene su materijalno na izvesno vreme, dobile su i drva za ogrev. Nažalost nismo uspeli da skupimo dovoljno novca za kuću.

Nadamo se da ćemo uspeti da trajno rešimo njihov problem, ali za tako nešto nam treba još novca, skupljamo ga.


Za sada smo uspeli da obezbedimo hranu, drva i sve što treba za kuću. Nadamo se da ćemo jednog dana uspeti da ih smestimo u kuću koja će biti njihovo vlasništvo.

Pozivam donatore, da svako ko može, odvoji malo sredstava za ove dve divne devojke, kako bi trajno rešili njihovo stambeno pitanje
- kaže Kneževićeva.

Prizemna kuća na ulazu u Surdulicu, polako poprima obrise doma u kome se živi. Ostaje još da se Tijana polako priprema za vrtić i predškolsko, u koje će krenuti na jesen.

S.T.
 

OK Radio

Vrati se na kategoriju U fokusu

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: