Manastirski SOK OD ZOVE kao lek

U fokusu - Subota 05.05.2018 - 07:43

Vranje - Obavezno posluženje u letnjem periodu za svakog gosta u manastiru Svetog Prohora Pčinjskog tokom vrelih letnjih dana su med i sok od zove, a početak maja je pravo vreme za berbu cvetova ove biljke.

Student Bogoslovije Stefan Ilić. Foto: S.Tasić/OK Radio Student Bogoslovije Stefan Ilić. Foto: S.Tasić/OK Radio

Dolina Pčinje, proglašena je za predeo izuzetnih odlika i pod zaštitom je države, te je cvet  zove iz ovog kraja poseban, ako se pored ove činjenice u obzir uzme i  blizina velike svetinje kakav je manastir posvećen Svetom Prohoru.

Student Bogoslovije Stefan Ilić, koji je na ispomoći u manastiru Svetog Prohora, svakodnevno pored Pčinje i u široj okolini manastirskog zdanja bere cvetove zove za sok.

- Svakog jutra obiđem stabla koja su kraj reke i skidam tek procvale bukete zove.

Tako danim
a, dok zova skroz ne precveta.

Cvetovi se potapaju u vodu iuz dodatak limuna, šećera ili meda, pravi se sok, koji je za mnoge sećanje na detinjstvo i pravo letnje osveženje
- kaže Ilić.

Zova  je biljka specifičnog mirisa i oblika cvetova, uz to i veoma lekovita.

Svi njeni delovi, koren, cvet i plod čuvaju zdravlje i vitalnost.

Poseduje etarsko ulje, u kome se nalazi čak četrdeset važnih sastojaka - flavonoidi, glikozidi, hlorogenska kiselina, sluz, tanini, pektini.

Cvet zove koristi se kod groznice, sinuzitisa, stimuliše rad znojnih žlezda, gde je u kombinaciji sa lipom posebno efikasan u snižavanju temperature.

Sa kantarionom se koristi protiv virusa gripa, virusa A i B, kao i protiv herpes simpleks virusa. Od cvetova se pripremaju lekoviti čaj i sok.

Zova ubrana kraj manastira gde su mirotočive mošti Svetog Prohora, krepi čoveka, kako zbog samih lekovitih svojstava ove biljke, tako i zbog leka za dušu koji ova svetinja pruža kada se u njij ili njenoj blizini nađete.

 

OK Radio

Vrati se na kategoriju U fokusu

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar:
Mile
18.05.2018. , 15:23
"Dolina Pčinje, proglašena je za predeo izuzetnih odlika i pod zaštitom je države, te je cvet zove iz ovog kraja poseban, ako se pored ove činjenice u obzir uzme i blizina velike svetinje kakav je manastir posvećen Svetom Prohoru." Deo predela izuzetnih odlika je proglašen samo da bi samo bitange i lopovi mogli ne smetano da vrše malverzacije i kradje dok meštani nesmeju da seču njihove sopstvene šume. A rukovodioci predela su se obezbedili odavno tudjom šumom.... Inače cvet od zove je isti kao i svaki drugi, jedino je čistiji jer nije toliko kontaminiran ljudskim faktorom.