Marko ostavio posao asistenta na Medicinskom fakultetu i vratio se u rodni grad da leči kovid pacijente

U fokusu - Četvrtak 11.02.2021 - 09:42

Marko Dinčić (30), lekar iz Surdulice, nesvakidašnji je primer požrtvovanosti i humanosti.

Marko Dinčić. Foto: FB Marko Dinčić. Foto: FB

Nakon završenog Medicinskog fakulteta u Beogradu, iako je karijeru nastavio kao asistent, Marko se vratio u rodni grad, odmah po otvaranju kovid bolnice u okviru Sanatorijuma za plućne bolesti, kako bi lečio pacijente.  

Marko je završio Medicinski fakultet sa prosekom 9,57. Specijalizira internu medicinu i završava doktorske studije.

Retko ko bi sve ovo ostavio i vratio se u jedan mali grad u unutrašnjosti, kako bi prvenstveno pomagao bolesnima, ali i kolegama, koji su se našli pred novim izazovom koji je doneo kovid.

Sredinom leta je otvorena kovid bolnica u Surdulici, a Marko namerava da ostane sve dok bude trajala epidemija.

Odlukom Ministarstva zdravlja postavljen je za koordinatora kovid-bolnice u Surdulici, koja je otvorena zbog prepunih bolničkih kapaciteta u Vranju.

- Moja odluka je bila iznenađenje za mnoge. Roditeljima u početku nije bilo svejedno, ali posle su prihvatili moju odluku.

Imam apsolutnu podršku kolega sa fakulteta. Takođe, u svakoj prilici mi izlaze u susret što se tiče održavanja nastave, kad ja ne mogu da  zbog obaveza u bolnici održim onlajn nastavu tog dana, onda me neko zameni.

Što se tiče kolega ovde u Surdulici, pošto sam dosta mlađi od njih, bilo je u početku, kako ćemo, šta ćemo, ali imam svu potrebnu podršku.

Od samog početka sam insistirao na uvođenju protokola kovid 19 od strane ministarstva. Tada je to bila ta neka četvrta verzija, a sada smo stigli do devete.

To je podrazumevalo da mora da se poštuje novi protokol o lečenju, jer nije reč o običnoj pneumoniji, koju su oni navikli da leče od ranije, već o novoj bolesti, da je ovo nešto novo za sve nas i da moraju da se prate novine na dnevnom nivou, kao i da se čitaju naupčni radov
i - kaže Marko.

Marko Dinčić ima osam radova objavljenih u naučnim časopisima koji su priznati u svetskoj naučnoj javnosti.

- Bukvalno, svakog dana kad se vratim iz bolnice, sednem i čitam da vidim šta je nauka rekla, šta je novo u vezi kovid 19.

Inače, veliki sam zagovornik vakcinacije, jer jako je veiliki problem nevaksinisati se, jer to stvara problem nama vakcinisanima, a evo o čemu se zapravo radi.

Oni koji su nevakcinisani, stvaraju mogućnost da se zaraze, a svako zaražavanje je stvaranje novog soja korona virusa, jer u tom organizmu  ima šanse da se napravi novi soj korona virusa.

Jako je oasno da se kolektivni imunitet pravi zaražavanjem, jer se stvaraju novi mutanti, zato imamo nove slučajeve u Britaniji i Južnoj Africi.

Onda ćemo doći u situaciju da vakcine neće delovati na mutante, kao i kod onih koji su preležali bolest.

Tako ćemo u bliskoj budućnosti imati, nas koji smo vakcinisani  i one, kako ih ja zovem, inkubatore novih mutacija.

Napraviće se novi soj virusa koji će zaražavati one koji su preležali  bolest  i one koji su se vakcinisali.

Jedini način da se izađe iz ove situacije je brza i efikasna vakcinacija
  - poručuje doktor Dinčić.

S.T.


 

OK Radio

Vrati se na kategoriju U fokusu

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: