Meštani zasukali rukave: Obnavljaju CRKVU IZ DOBA TURAKA

U fokusu - Utorak 11.06.2019 - 13:20

Vranje - Meštani sela Rakovac u bujanovačkoj opštini pokrenuli su inicijativu za rekonstrukciju ruiniranog hrama Svete prepodobne mučenice Paraskeve, podignutog još pod otomanskom vlašću.

Rakovčani sami rade ono što mogu FOTO: OK Radio Rakovčani sami rade ono što mogu FOTO: OK Radio
Otac Mićo Zelenović, namesnik preševski, navodi da nema preciznih podataka koliko je stara crkva u Rakovcu, ali kaže da se procenjuje da je podignuta u 16. ili 17. veku i pod zaštitom je države kao spomenik kulture
 
Već neko vreme, ovaj objekat je u jako lošem stanju i zahteva obnovu, a Rakovčani nisu želeli da sede skrštenih ruku, pa su se prihvatili posla zajedno sa svojim parohom, Ljubišom Vračevićem
 
Svoj blagoslov obnovi dao je i Episkop vranjski Pahomije.
 
Kao i sve crkve iz vremena otomanske vlasti, i ova u Rakovcu je ukopavana da ne bi bila oskrnavljena ulaskom vojnika na konjima, što je tada bio čest slučaj. 
 
Zbog toga se vremenom pojavila vlaga, a za njom i gmizavci
 
Uz to, hram je poslednji put obnavljan 80-tih godina prošlog veka tada modernim keramičkim pločicama i drvenom lamperijom.
 
- Zbog toga je odlučeno da se skinu pločice i lamperija i da se izvrši drenaža i malterisanje
 
Za sada nema procene koliko će koštati kompletna rekonstrukcija, ali novčane priloge već upućuju vernici sa ovog podneblja, a određena sredstva je, u ime lokalne samouprave, obećao i zamenik predsednika opštine Bujanovac, Stojanča Arsić – kaže otac Mićo.
 
Za sada, Rakovčani rade ono što mogu sopstvenim rukama u unutrašnjosti crkve, a konačnu reč o obnovi sponjašnosti će dati predstavnici Zavoda za zaštitu spomenika kulture koji se očekuju u Rakovcu. 
 
- Zbog vlage pucaju zidovi i otpada malter sa zidova. 
 
Nadamo se da će njihovi predstavnici pomoći i u stručnoj rekonstrukciji ikona u oltarskom delu, od kojih je većina stara više od dva veka – navodi otac Mićo Zelenović.
 
On dodaje da je svaki novčani prilog dobrodošao i da se može uputiti na račun Crkvenog odbora Rakovca broj 325-9500700032884-95.
OK Radio

Vrati se na kategoriju U fokusu

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: