MILENKOVIĆ: Vranje će biti VELIKO GRADILIŠTE

U fokusu - Sreda 03.01.2018 - 10:55

Gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković sumirajući rezultate rada lokalne samouprave u proteklih godinu dana, ocenjuje da je to bila godina izazova sa nasleđenim poteškoćama i dugovima za grad, ali da je uprkos tome bila uspešna jer su realizovani brojni projekti od zanačaja za život građana.

Gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković. Foto: D. Ristić/OK Radio Gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković. Foto: D. Ristić/OK Radio

Milenković podseća da su u protekloj godini odrađeni brojni projekti na polju razvoja infrastrukture i privrede, ali i da se vodilo računa da se ne zapostave ni ostale društvene oblasti.

Gradonačelnik Vranja najavljuje da su za 2018. godinu u planu brojne investicije i projekti koji će bitno uticati na kvaltet života svih građana na području Vranja.

OK RADIO: Kako ocenjujete 2017. godinu, da li je ona za grad Vranje bila uspešna i u kojoj meri?

MILENKOVIĆ
: Protekla 2017. dodina je bila izuztno teška i puna izazova.

Od prvog dana 2017.godine, suočili smo sa vraćanjem dugova po osnovu izvršnih sudskih presuda i to po presudi slovenačkom TUŠ - u.

Ukupni iznos koji smo platili po osnovu raznih sudskih presuda koji datiraju iz ranijeg perioda je oko 350 miliona dinara. Dakle oko milion dinara dnevno.

Pored slovenačkog TUŠ - a, na naplatu je stigla i presuda „Novogradnje“, prosvetnih radnika za neisplaćene troškove prevoza, radovi po mesnim zajednicama, neisplaćene ekspropriacije, sudski epilog je doobio i spor sa Književnom zajednicom „Bora Stanković“, pripalo nam je i preuzimanje duga Gradske ápoteke, a stigla je i presuda u korist stanara solitera blok pošta - banka zbog nelegalnog korišćenja prostorija za umetnički atelje .

Zbog toga je Muzej bio u blokadi nekoliko nedelja i kasnila je isplata zarada za zaposlene.

Sve su to nerazumljivi i nepotrebni višegodišnji nasleđeni sudski postupci koji su slučajno ili ne, upravo dobili svoj epilog u 2017.godini, što nas je koštalo jednogodišnjeg komunalnog programa.

Šta je ostalo nezavršeno od onoga što je planirano?

- Upravo realizacija komunalnog programa u užem smislu, jer naš narod pod komunalnim programom samo podrazumeva asfaltiranje ulica.

Međutim, komunalni program podrazumeva mnogo šire značenje.

Zbog loše finansijske situacije u više navrata sam govorio da će se u 2017.godini komunalni program svesti na tekuće održavanje ulica.

Tako je i bilo i smatram da je to odgovorno ponašanje, znajući u kakvom je stanju gradska kasa.

Sa preuzimanjem novih obaveza išli smo oprezno i oslanjajući se pre svega na saradnju sa ministarstvima i partnerima iz Evropske unije.

Koji su najznačajniji projekti koji su realizovani u ovoj godini?

- Vredno smo radili na pisanju projekata i otpočeli mnoge projekte koji su stajali godinama, poput nastavka izgradnje Hirurškog bloka u saradnji sa Evropskim Progresom.

Postojala je realna opasnost od vraćanja sredstava u Brisel, ali angažovanjem svih, potpisan je ugovor sa izvođačem radova i oni su u toku.

Dobijena su sredstva od Evropskog Progersa za izradu projektno - tehničke dokumentacije za rekonstrukciju postojećih bolničkih odeljenja u vrednosti od 50.000 evra.

U saradnji sa Evropskim Progresom počeće izgradnja i dva kružna toka i saobraćajnice koja ih povezuje u Slobodnoj zoni, a u toku je rekonstrukcija gradskog stadina kroz projekat prekogranične saradnje sa bugarskim gradom Montana.

Završen je put sa kompletnom hidrotehničkim instalacijama u Slobodnoj zoni koji povezuje bunuševački put i put za selo Soderce.

U saradnji sa Ministarstvom privrede završili smo put Kriva feja - Gornja Ljubata dužine 3,2 kilometra, a vrednost investicije je 62 miliona dinara, od toga 25 miliona pripada gradu.

Započeta je izgradnja obilaznice ka Industrijskoj zoni Bunuševac i u okviru nje Slobodne zone Bunuševac kao i uvođenje kanalizacione i vodovodne mreže u Slobodnoj zoni.

Ukupna vrednost projekta je 165 miliona dinara, od čega je obezbeđivanje 50 odsto sredstava obaveza grada.

Takođe, završena je izgradnja lifta u Centru za razvoj lokalnih usluga socijalne zastite.

U saradnji sa Ministarstvom kulture dobijena su sredstva za rekonstrukciju Muzej kuće Bore Stankovića i Narodnog muzeja.

U saradnji sa Ministarstvom prosvete zavrsena je škola u Krivoj Feji, a rekonstrukcija osnovnih škola „Svetozar Marković“ i „ Vuk Karadžić je urađena zahvaljući sredstvima iz Kancelarije za javna ulaganja.

Završena je famozna dekontaminacija pozorišta i već sam imao sastanak sa izvođačem radova, koji će krenuti sa nastavkom izgradnje čim vremenski uslovi to dozvole.

Završena je izgradnja paralelnog cevovoda od brane Prvonek do fabrike pijaće vode.

Dinamika zamene azbestnih cevi se sprovodi po planu i ugovoru sa KFW bankom.

U toku su radovi na izgradnji kolektora koji će voditi do fabrike za prečišćavanje otpadnih voda.

Višedecenijski problem vodosnabdevanja sugrađana u Kajmakčalanskoj ulici je najvećim delom rešen i većina sugrađana iz tog naselja konačno imaja vodu, dok će ostali to imati tokom sledeće godine uključujući i vodosnabdevanje Balinovca .

Završen je projekat preparcelacije za kanalizacionu mrežu u ulici Franše de Perea i nastavljamo tokom sledeće godine izradu projekta, a u međuvremenu je izvršeno pošljunčavanje ulice.
 
Preko Ministarstva građevine i „Puteva Srbije“ zamenjena je kocka u Krivoj Feji i presvučena saobraćajnica prema Vranjskoj Banji u dužini od oko sedam kilometara, kao i trotoari od železnicke stanice u Vranjskoj Banji prema Korbevcu.

Takođe u Golemom selu izvršeno je presvlačenje puta, dok će u narednoj godini biti rešen problem klizišta i dela puta u selu Bresnica, koji je sada nebezbedan, koji će biti od velikog zanačaja naročito kada bude puštena u rad naplatna rampa.

U toku je sanaciju rečnog korita Južne Morave u dužini od 900 metara kao i sanacija bedema, a vrednost investicije je oko 55 miliona dinara.

Time se rešava i dugogodišnji problem plavljenja Zlatokopačkog i Kupiniskog polja.

Takođe u saradnji sa Kancelarijom za upravljanje javnim ulaganjem pokušavamo da rešimo višegodisnji problem kanalizacione mreže u selima Zlatokop i Tibužde.
 
U sardnji sa Ministarstvom ekologije pokuašćemo da rešimo višegodišnji problem kanalizacione mreže u naselju Palestina.

U saradnji sa Ministarstvom rada dobijena su sredstva za unapređenje socijalne zaštite u našm gradu.

Takođe su dobijena sredstva od strane Ministarstva omladine i sporta za realizaciju projekta koji sprovodi naša Kancelarija za mlade.

Zamenjen je celokupni inventar u OŠ „Radoje Domanović“, tačije 280 klupa i 560 stolica kao i sportski rekviziti.

U toku su i pregovori sa Visokom strukovnom medicinskom školom iz Ćuprije oko otvaranja odeljenja u Vranju.

Postavljena su dečija igrališta a intezivno se radii na ozelenjavanju i uređenju napuštenih zelenih površina.

Koji su planovi Vranja za narednu godinu?

- I u 2018. godini nastavićemo sa ovakvom politikom, oslanjanjem na sredstva eksternih finansijera, jer naš budžet opterećuju i dalje zaostala nasleđena dugovanja prema izvođačima radova kao i dug Direkcije koji iznosi skoro 200 miliona dinara.

Moramo da povećamo prihodnu stranu budžeta i već činimo dosta po tom pitanju.

Zajednički projekat sa 54 opšptine koji se realizuje uz pomoć Vlade Švajcerske i Ministarstva finansija ima za cilj povećanje baze poreskih obveznika za naplatu poreza na imovinu od fizičkih i pravnih lica, ali moramo da povećamo i naplatu po osnovu zauzeća javne površine.

Povećanje prihoda od poreza na zarade dovođenjem novih investitora, razvijanjem Slobodne zone i zbog toga je bitna obilaznica i njen završetak.

U narednoj godini izvesno je da ćemo nastaviti sa rekonstrukcijom škola. U program realizacije i zaključkom Vlade preko Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjem obnoviće se škole „Radoje Domanović“ i „Branislav Nušić“.

Biće konačno realizovan ugovor sa KFW bankom i rekonstrukcija škole „Dositej Obradović“ i Specijalne škole „Vule Antić“.

Ugovor je potpisan pre godinu dana i postupak sprovodi KFW banka. U saradnji sa Ministarstvom prosvete i Jedinice za upravljanje projektima odobreno je 75.000 evra za hitnu sanaciju OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“, dok će kompletna rekonstrukcija preko ove linije finasiranja biti izvedena u 2019. godini.

Projektom uređenja poslovnih zona Ministarstva privrede rekonstruisaće se Radnička ulica, projektom „Gradimo zajedno“, takođe preko Ministarstva privrede, krenuće se u izgradnju dečijeg vrtića u naselju Raška na mestu bivše stočne pijace ali i ulica Bore Stankovića.

Bitno je ulaganje i u seosku infrastrukturu i u 2018. godini počećemo sa izgradnjom zadružnog doma u selu Dubnica, a u izradi je projektno tehnička dokumentacija za domove u selima Gornji i Donji Vrtogoš,  Trebešinje i Neradovac.
 
Finansiranje rekonstrukcije postojećih bolničkih odeljenja koja se oslanjaju na novi hirurški blok ali i infektivnog i grudnog odeljenja, sprovešće se preko Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjem.

Pozitivno smo odgovorili na poziv Fudbalskog saveza Srbije u vezi donacije fudbalskog stadiona i time ćemo otpočeti projekat uređenja Sportskog centra, a izrada projektno tehničke dokumentacije je u toku.
 
Ministarstvo unutrašnjih poslova odobrilo je projekat i finansijska sredstva za Regionalni centar za vanredne situacije.

Želimo da kao lokalna samouprava poboljšamo zdravstvenu zaštitu stanovništva.

Projeketnim finansiranjem i nakon usvojene Strategije od strane Skupstine grada uposlićemo 10 doktora medicine i približiti zdravstvenu zaštitu stanovništva i učiniti je dostupnim pre svega u seoskom području.

Nastavljamo da konsolidujemo rad Gradske apoteke i učinmo je rentabilnom u tržišnoj utakmici sa privatnim apotekama.

Bitno je da apoteka sada u ovom momentu redovno servisira novodospele obaveze prema dobavljačima i ne stvara nova dugovanja.

Šta poručujete građanima Vranja u novogodišnjoj čestitki?

- Građanima Vranja želim sve nabolje u Novoj godini, da veruju u sebe , veruju rukovodstvu grada, veruju rukovodstvu države, jer
dosta posla je pred nama, ali mogu da zaključim da će Vranje u 2018. godini biti veliko gradilište.
 
 

OK Radio

Vrati se na kategoriju U fokusu

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: