Milionska vožnja Urbanizma

U fokusu - Petak 07.09.2012 - 11:27

Slobodan Petrović, doskorašnji direktor vranjskog Zavoda za urbanizam, za putne troškove u prethodne četiri godine od svoje firme naplatio je ukupno 2.230.343,44 dinara.

Sedište Urbanizma (panoramio.com) Sedište Urbanizma (panoramio.com)
Samo do polovine  2012. godine Petrović je službeno vozio svoj privatni auto za 684.240,73 dinara. 
 
Zbog ovakvog ponašanja, ali i zbog nekih još nezgodnijih radnji, prvo je Gradsko veće, a potom i Skupština grada, naložila pravljenje tima sa Draganom Spirićem na čelu, koji će se baviti Urbanizmom i poslovanjem direktora koji je na to mesto došao kao kadar Demokratske stranke. 
 
Protiv Petrovića je podneta krivična prijava, a politički protivnici njegove stranke veruju da ni njegovo hapšenje nije daleko. 
 
Sam Petrović ne želi mnogo da komentariše situaciju u kojoj se našao, ostavljajući nadležnim organima da rade svoj posao. 
 
Sve u svemu, Petrović je bio direktor Urbanizma oko 40 meseci. Za sve to vreme on je koristio privatno vozilo u službene svrhe, iako je imao zahtev UO firme da kupi službeni auto. 
 
No, on je to izbegao, i, priča se, od firme naplaćivao i 30 odsto preko stvarne cene, za amortizaciju sopstvenog vozila, na šta po zakonu ima pravo.  
 
Samo u 2012. godini, dakle u prvih šest meseci, Petrović je potpisao trošak za prevoz od 684.240,73 dinara, ili čak 114.000 dinara mesečno. 
 
Problem je na Skupštini iznela nova direktorka Urbanizma Marija Nikolić, koja je rekla da je u prethodnom periodu Slobodan Petrović, kao direktor firme, na ime zarade spoljnih saradnika platio ukupno 350.386,60 sa jednog, i 3.628.639,09 dinara, sa drugog konta. 
 
Ukupno, dakle, oko četiri miliona dinara, a od toga najveći deo iz kredita uzetog neposredno pre smene sa funkcije na kojoj se nalazio. 
 
Cifra od četiri miliona dinara za plaćanje usluga po ugovoru odnosi se samo na 2011. godinu. 
 
Prema nezvaničnim saznanjima, ukupna cifra potrošena za te namene u četiri godine Petrovićevog direktorovanja pdostiže čak 20 miliona dinara. 
 
- Petroviću se stavlja na teret nenamensko trošenje para oko prevoza, ali i sklapanje fiktivnih ugovora sa nekim univerzitetskim profesorima - rekao je tim povodom na Savetu za urbanizam i komunalnu delatnost Siniša Mitić, kao izvestilac gradske vlasti.
 
Od profesora koje je pominjao Siniša Mitića na spisku se izdvaja samo ime Marina Krešića, dok je značajna suma otišla i Društvu arhitekata Beograda. 
 
Ipak, prema nekim mišljenjima, ovi saradnici uzimani su samo za ogromne projekte kao što su prostorni planovi i slično, i za njih postoji odluka UO firme. 
 
Dakle, problemi su mnogo dublji nego se čini na prvi pogled. Kako to obično biva, rat je sa pravnog prebačen na politički teren. DS je optužila nove vlasti za revanšizam i nekakav cirkuski "lov na veštice". 
 
- Nikoga ko nije radio po zakonu mi nismo i nećemo štititi. Ali, nećemo dozvoliti ni otvorenu sezonu lova na naše ljude. Zašto da se ispituju samo firme pod patronatom DS-a? Zašto ne sve firme? Evo, neka se počne od mene, pa redom. Samo, bojim se da će na kraju u "njihovim" firmama "isplivati" mnogo toga goreg nego u "našim" - kaže Igor Andonov, zamenik predsednika vranjskog DS-a. 
 
On tvrdi da stranka neće braniti Petrovića ako nije radio po zakonu, ali da neće dozvoliti da se on degradira ako je svoj posao radio časno. 
 
Sa druge strane, prvi čovek SNS-a Dragan Nikolić kaže da je došlo "vreme za naplatu računa", i da tu nema mesta za političke priče. 
 

- Predviđam robiju za sve one koji nisu radili po zakonu. Svaki potrošen dinar mora da se objasni. Ko je kako radio, tako će i proći. Niko nije nedodorljiv, i nikome članska karta neke stranke ne može biti zaštita pred sudom - rekao je Nikolić.  

OK RADIO

Vrati se na kategoriju U fokusu

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: