Mnogi RATNI VETERANI ne koriste SVOJA PRAVA

U fokusu - Ponedeljak 25.04.2022 - 10:25

Dve godine nakon donošenja zakona o pravima ratnih veterana, mnogi nekadašnji borci sa juga Srbije nisu iskoristili ono što im pripada novim zakonskim rešenjima.

FOTO: FOTO:

Dragoljub Stošić iz udruženja "Srpski ratni veterani Vranje", najaktivnijeg na jugu zemlje, ističe da ovaj zakon, za razliku od prethodnog, predviđa konkretne benefite, naročito za porodice poginulih i za ratne vojne invalide.

Razne prinadležnosti, povlastice za prevoz, dodavanje radnog staža i prednost u zapošljavanju, znak su da država ipak nije zaboravila na one koji su je branili u najtežim trenucima.

Ipak, navodi on, mnogi svoj status nisu regulisali, a naročito je žalosno da oni u međuvremenu preminuli, nisu ni dočekali da im se oda makar simbolično priznanje za odbranu otadžbine.

- Veliki broj boraca veterana, naročito iz ruralnih predela nije upućen u detalje ovog zakonskog dokumenta, a jedan deo njih čak ni ne zna da je zakon donet, dok ima i onih koji jednostavno nisu zainteresovani za ostvarivanje svojih prava.

Ja pozivam sve koji još uvek nisu regulisali svoj status, da dođu u udruženje i da ostvarimo ono za šta smo se borili, nekada na ratištima, a kasnije u nastojanjima da se donese pravedan zakon
- kaže Stošić.

On dodaje da se odredbe zakona odnose i na pripadnike MUP-a i da svi mogu i treba da regulišu status, kao svojevrsno priznanje kako za veterane, tako i za buduća pokoljenja, koja treba da se ponose što im preci nisu bili dezerteri, nego borci.

OK Radio

Vrati se na kategoriju U fokusu

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar:
Stanko
26.04.2022. , 10:08
Dobio sam rešenje ali još uvek neznam koje benefite mogu da imam. Rešenje prva kategorija