Nebriga srušila bioskop (FOTO)

U fokusu - Ponedeljak 05.05.2014 - 12:55

Kiša koja u Vranju pada periodično još od Uskrsa doprinela je da se zle slutnje oko bioskopa “Sloboda” najzad ostvare, da pored opšteg unutrašnjeg urušavanja ovih dana padne i krov i potpuno zapečati sudbinu zgrade sagrađene davne 1938. godine.

Sala bioskopa Sala bioskopa

- Desilo se ono što smo ponavljali kao vrapci na grani. Da je samo pitanje vremena kada će se krov srušiti jer je za revitalitaciju zgrade bioskopa kasno.

Zgrada je potpuno propala zbog nemara gradskih vlasti, ali i zbog tuženja Udruženja lokalnih prtivatnih zanatlija kojima su hteli da otmu Zanatski dom, sve do 2006. godine kada je sud presudio u korist zanatlija.

Tada je bilo kasno za bioskop – kaže za OK Radio Miodrag Miša Antić, presednik Udruženja zanatlija u Vranju.

Uprkos svemu, prema rečima Antića, Udruženje zanatlija Vranja je  apliciralo prema ministrastvu kulture za dobijanje sredstava za obnovu zgrade bioskopa, ali je i to stopirano.

- Usledile su nove tužbe gradskih vlasti koje su se žalile na odluku od 2006.  godine. To je neshvatljivo licimerje.

Sada smo podneli zahtev za resitituciju, da to što ostane od zgrade pređe u vlasništvo Udruženja zanatlija i nadamo se povoljnom ishodu - navodi Antić.

Deo zgrade i sala  u kojoj je bio bioskop su se polako urušvale godinama unazad, a najviše od 2000-te.

- Sa padom krova zapečaćena je sudbina zgrade kultnog bioskopa “Sloboda”.

Sala bioskopa, parter, balkon i kino kabina su isti i danas kao što su bili 1960. godine, samo što se sve raspada, plafon pada, zidovi se ljuskaju, stolice trule, vlaga sve razjeda -  ističe Antić.

Po njemu, epilog suđenja i na kraju rušenja i nestanka bioskopa “Sloboda” je bio sledeći: opštinska vlast je pokušavala na sudu da dokaže da je zgrada Zantaskog doma sa salom bioskopa u vlasništvu grada, te je krenulo suđenje.

Po kuloarima se pričalo da je tu trebalo da se useli Služba gradskog urbanizma, a da se zgrada te službe proda nekoj banci.

Dakle, u pitanju je bio interes i velike pare u igri. Potom su hteli da ga uzmu ili kupe pojedinci privatnici.

Udruženje zanatlija sa predsednikom Mišom Antićem to nije dozvolilo i dobilo su na osnovu dokumentacije rešenje o konačnom vlasništvu nad zgradom.

Nažalost deo zgrade i sala beć su bili u propadanju i nije bilo  mesta za popravke.

A, onda i nova tužba od strane gradske vlasti koja je konaćno, uz pomoć kiše, doprinela da zgrada biskopa, onakva kakva je bila, više ne postoji.

Podsećanja radi, bioskop će iz kafane “Evropa” preći u novu salu u sklopu zgrade Zantaskog doma koju su izgradili privatne zanatlije i njihovo udruženje.

Zgrada se gradila od 1932. godine do 1938. Posle rata bioskop je dobio naziv “Sloboda”, koji će nositi sve do gašenja 1989. godine.

Sala je imala 444 mesta, od toga 390 u parteru, a ostalo na balkonu.

Bioskop u Vranju, pravu fizionomiju dobiće 1960. godine kada je GNO (Gradski narodnooslobodilački odbor) preuzeo, preko mesnog Komiteta, zgradu Zanatskog doma i bioskopšsku salu koja je nacionalizovana i oduzeta od Udruženja zanatlija.

Šta se na kraju desilo, nakon petooktobarskih promena i najava opšeg boljitka za grad?

Od 2001. godine počele su stranke da se utrkuju koja će šta da uradi. Jedni su predlagali da to ostane bioskop i zgrada se sanira odmah, drugi da to bude Art-bioskop, a treći multiomedijani centar, koji bi počeo da se gradi.

Od toga ništa, jedino što je urađeno zgrada je u međuvremenu spremna za rušenje. Sama od sebe!

Konkretnu akciju, pod sloganom “Da ponovo radi bioskop”, a inspirisani legendarnim Đenkom iz filma „Maratonci trče počasni krug”, sprovele su “Vranjske” 2001. godine.

Tada su zajedno sa građanima peticijom prikupili blizu četiri hiljade potpisa i predali ih tadašnjem gradonačelniku Miroljubu Stojčiću.

Od te akcije nije bilo nikakvre vajde, Vranje i dalje nema bisokop, iako su pokušali 2011. da ga smeste u sali Doma Vojske.

Trenutno se ni tamo ne prikazuju filmovi, samo povremeno, godišnje jednom ili nijednom. Sala je ustupljena i pozorištu koje je u međuvremenu izgorelo.  

Dakle, Vranje nema bioskop od 1989. godine, a neće ga imati još zadugo što govori o petparačkom palanačkom mentalitetu koji uništava svaku vrednost, a uzdiže kič prouzrokujući opštu duhovnu propast.

Dušan Đorđević

 

                        

OK RADIO

Vrati se na kategoriju U fokusu

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: