NECTAR kod Hana podigao najveće PLANTAŽE ORGANSKE JABUKE u Srbiji (FOTO)

U fokusu - Utorak 09.07.2019 - 12:40

Vranje - Kompanija “Nectar” iz Bačke Palanke podigla je najveći zasad organske jabuke na 45 hektara i to u selu Žitorađe kod Vladičinog Hana.

Obilazak Nectarovih plantaža kod Žitorađa. Foto: S.Tasić/OK Radio Obilazak Nectarovih plantaža kod Žitorađa. Foto: S.Tasić/OK Radio

Organska jabuka je na površinama koje je „Nectar“ u proteklom periodu uzeo u zakup ili na korišćenje, a koje su u vlasništvu nekadašnjeg PK „Delišes“ iz Vladičinog Hana.

Ove godine očekuju prinos od oko 500 tona najbolje jabuke, a u naredne četiri godine organskim zasadima biće pokriveno 114 hektara.

Plantažu su obišli predstavnici Ministarstva poljoprivrede, Privredne komore Srbije, rukovodstvo kompanije, kao i predstavnici lokalne samouprave.

Za nešto više od godinu dana revitalizovan je stari “Delišesov” voćnjak sa postojećim sortama jabuke i podignut novi, sa trenutno najboljim organskim sortama iz inostranstva.

Mihailo Janković, generalni direktor Nektar grupe, kaže da je planu proširenje zasada,  jer su na osnovu višegodišnjeg iskustva u poslovanju u zemlji i inostranstvu i prateći ukuse potrošača odlučili da organska proizvodnja postane neizostavni deo njihove ponude.

- U ovu investiciju uložili smo više od 200 hiljada evra, a ukupna investicija u sadnice i opremu će biti preko pola miliona evra.

Ovim projektom nastavljamo, u skladu sa našom filozofijom „Nije svejedno“
, da investiramo u našu zemlju i budemo pioniri novih trendova i potrošačima nudimo najkvalitetnije i zdrave proizvode
- navodi Janković.

Iz “Nectara” kažu  da će u sezoni berbe biti angažovano 100 radnika, a u budućnosti još više.

U Srbiji je trenutno samo sedam odsto zaštićenog poljoprivrednog zemljišta koje može odmah da bude sertifikovano u organsko, a koristi se svega 0,4 od toga.

“Nectar” grupa investirala je u ovaj kraj 15 miliona evra i još jednom pokazala da je regionalni lider.

- Strateška opredeljenja Ministarstva poljoprivrede su organska proizvodnja, zaštita geografskog porekla i stvaranje dodatne vrednosti.

Kompanija “Nectar”, kao odgvorno društvena kompanija,
ušla je u ovaj poduhvat i načinila krupan korak u našoj zemlji
- ukazao je Velimir Stanojević, državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede.

Branislav Tošić, pomoćnik predsednika opštine Vladičin Han, naglasio je da je razvoj poljoprivrede od izuzetnog značaja za čitav kraj.

- Sa ovakvom proizvodnjom, pre svega organskom, opština Vladičin Han zahvaljujući Kompaniji “Nectar”,  pokušaće da poveže kooperante i da stigne do svakog proizvođača sa pričom o organskoj proizvodnji.

Nastavićemo da budemo dobar partner  “Nectaru”
- najavio je Tošić.

“Nectar” planira da u narednim godinama nastavi sa ulaganjima u organsku proizvodnju.

Jabuka sa ove plantaže koristiće se za sopstvenu proizvodnju gotovih proizvoda, a mali deo za prodaju kroz kaše i koncentrate.

S.T.
 

Foto Galerija

Nectar Plantaže organske jabuke

OK Radio

Vrati se na kategoriju U fokusu

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: