Neobična slika na METERISU: Vratile se RODE

U fokusu - Četvrtak 12.07.2018 - 12:18

Na deponiji “Meteris” kod Vranja usnimljen je neobičan prizor: par roda na svetiljci ispred gomila naslaganog otpada.

Par roda na ulazu u deponiju FOTO: Komrad/OK Radio Par roda na ulazu u deponiju FOTO: Komrad/OK Radio
Rode su ptice poznate po vernosti i odanosti svojoj vrsti i prebivalištu. A gde su rode, tu je dobro, kaže jedan od likova popularne TV serije “Vratiće se rode”.
 
U ovom slučaju, reč je o više nego simboličnom slučaju jer, iako često dele životni prostor sa čovekom, rode izbegavaju mesta prljavštine i zaraze, a traže i čistu vodu
  
Jedan par roda, možda isti ovaj, boravio je na ovoj svetiljci na ulazu u deponiju i prošle godine, kaže za OK Radio izvršna direktorka vranjskog “Komrada”, Nela Cvetković.
 
Kako se ove ptice u paru vezuju jedna za drugu i za svoje prebivalište, ima razloga da se veruje da je to isti par roda koji se vratio, što je dobar znak za “Meteris”, smatra direktorka. 
 
Na “Meterisu”, prvoj ekološkoj deponiji u Srbiji, strogo se vodi računa o standardima zaštite životne sredine.
 
- Na kraju svakog radnog dana, sabijeni sloj otpada se prekriva tankim slojem zemlje, tako da se smeće ne razvlači, niti ima neprijatnih mirisa.
 
Poštovanje savremenih ekoloških standarda uslovilo je da na “Meterisu” borave ne samo rode, nego i golubovi, koji važe za veoma čiste životinje – kaže Cvetkovićeva.
 
Ona dodaje da se, osim same deponije, striktno održava i pristupni put i neposredna okolina sa zasadima biljaka, tako da prisustvo roda samo dojazuje da na “Meterisu” stvari funkcionišu na dobar način.
 
Rode važe za velike i jake ptice, pa retko ko u životinjskom svetu može da joj predstavlja pretnju.
 
Njihov najveći neprijatelj je jedino čovek, koji svojim činjenjem ili nečinjenjem može da ugrozi ovu sve ređu životinjsku vrstu.
 
Na našoj savesti je da poštovanjem ekoloških standarda i pravila same prirode, učinimo sve da možemo sa sigurnošću da tvrdimo: Vratiće se rode.
 
 
Ovaj tekst proizveden je uz pomoć i podršku Grada Vranja u okviru projekta "Ekološki putokaz". Sadržaj ovog teksta i stavovi izneti u njemu isključiva su odgovornost OK Radija i ne izražavaju stavove i mišljenja Grada Vranja.
 
OK Radio

Vrati se na kategoriju U fokusu

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: