Nindže i bezbednjaci u humanoj misiji pomoći maloj Lani (FOTO)

U fokusu - Nedelja 30.08.2020 - 13:31

Kako bi prikupili sredstva za lečenje malene Lane Jovanović iz Rakovca kod Beočina, u organizaciji udruženja “Centra DBA” i ninjutsu kluba “Bujinkan Tori Vranje”, održana je prezentacija samoodbrane od nasilnika, uz slanje SMS poruka za lečenje jednogodišnje devojčice.

Sa prezentacije veština samoodbrane na terenima Gimnazije. Foto: S.Tasić/OK Radio Sa prezentacije veština samoodbrane na terenima Gimnazije. Foto: S.Tasić/OK Radio

U dvorištu Gimnazije “Bora Stanković” u Vranju, održan je seminar samoodbrane od nasilnika, kojih je kako su organizatori ukazali danas sve više.

Okupljanje dece, devojaka i instruktora, bilo je više od časa samoodbrane, bio je ovo prvenstveno čas humanosti.

Nenad Zlatanović, predstavnik “Centra DBA”, podseća da je u saradnji sa nindžama iz “Bujinkan Tori Vranje” i ranije bilo sličnih humanitarnih akcija, a da je sada možda pomoć najpotrebnija maloj Lani.

- Videli smo u medijima da je je za Lanino lečenje hitno potreban novac, kako bi mogla da primi terapiju i da se spreči širenje bolesti.

Saradnja sa ninjutsu klubom traje već nekoliko godina, jer sam i sam bio njihov član.


Od same najave akcije u Vranju stiglo je više desetina poruka, a očekujemo da ih bude još, jer je da tako kažem uslov za učešće na seminaru bilo smanje SMS poruka za Lanino lečenje.

Lana ima spinalnu mišićnu atrofija, tip 1. Reč je o vrlo progresivnoj bolesti koja napada mišiće i brzo se gube osnovne životne funkcije kao što su hodanje, varenje hrane, gutanje i disanje, a bez tretmana oboleli mališani, nažalost, ne dočekaju drugi rođendan.

Zadovoljni smo odzivom i potrudićemo se da i dalje učestvujemo u humanitarnim akcijama, kroz demonstraciju različitih vidova samoodrbrane
  - najavljuje Zlatanović.

Dugogodišnji instruktor samoodbrane u ”Bujinkan Tori Vranje” Ivica Mirčevski dodaje da je humanist sastavni deo ovog sporta, odnosno filozofije življenja.

Za 10 godina funkcionisanja kluba u Vranju, prošlo je mnogo polaznika, a trenutno veštine nindža savladavaju dečaci i devojčice od šest godina pa naviše. Najstariji polaznik ima 58 godina.  

- Najkvalitetniji i najprirodniji sistem za samoodbranu je upravo ninjutsu.

Svaki drugi sport ma neko ograničenje,
neka pravila, a mi tu nemamo pravila, jer je jedino pravilo kako preživeti.

Kod nas se ne uči samo borilačka veština, u smislu samoodbrane, kako da se odbranimo, nego način života uopšte, kako biti pošten, human i sl.

Cilj je da postignemo to kako da što više poštujemo drugog, da se družimo, širimo pozitivnu energiju.

Humanost i nindže idu zajedno, mi na primer barem jednom mesečno šaljemo svi zajedno sa treninga
poruke za prikupljanje sredstava za lečenje nekog deteta.

Učestvovali smo i u drugim humanim akcijama, ali nismo želeli da se nešto eksponiramo
- navodi Mirčevski.

On ukazuje da je ljubav osnova svega u životu, a kada je u sebi imamo, imamo je i za druge, pa samim tim bude i manje nasilja i potrebe za samoodbranom. Do tada ostaje da svako bude što bolje pripremljen za nenadane situacije.

Na terenima Gimnazije bilo jde dece, devojčica i dečaka, devojaka i momaka, koji su zadivljeni gledali u pokrete nindži i slušali savete kako da se lakše snađu u realnim životnim situacijama kada su izloženi nasilju.

Svi oni su poslali SMS poruke za lečenej male Lane.

Takođe, svi koji su u mogućnosti, mogu to da urade na sledeći način.

Slanjem SMS poruke: 808 na 3030

Slanjem SMS poruke iz Švajcarske: human808 na 455

Uplatom na dinarski račun: 160-6000000069907-42

Uplatom na devizni račun: 160600000006991130

IBAN: RS35160600000006991130

SWIFT/BIC: DBDBRSBG

Uplatom platnim karticama putem linka: E-doniraj

Uplatom sa vašeg PayPal naloga putem linka: PayPal

facebook.com/Za-Laninu-zivotnu-bitku


S.T.
 

Foto Galerija

Nindže

OK Radio

Vrati se na kategoriju U fokusu

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: