Oslobođeni osumnjičeni za paljevinu "Kubure"

U fokusu - Subota 21.07.2012 - 13:48

Paljevina vranjskog restorana „Kubura“, koji je u strašnoj eksploziji odleteo u vazduh 26. oktobra 2009. godine, jedina u moru sličnih u Vranju koja je obećavala krajnji epilog, i posle sudskog procesa ostaje nerazjašnjena.

Zgarište Zgarište "Kubure"

Osumnjičeni za ovu paljevinu, Miško Manasijev Runi (23), kao direktan izvršilac, i Ivica Vojinović Vojska (34), kao nalogodavac, pred osnovnim sudom u Vranju prvostepenom presudom odlobođeni su optužbi koje im se stavljaju na teret.

Tako do danas vranjska policija, ali i pravosuđe, nisu uspeli da privedu pravdi ni jednog od desetina izvršilaca paljevine automobila, kafana, kafića i privatnih kuća.

Podsetimo, vranjska policija uhapsila je Manasijeva samo nekoliko nedelja posle eksplozije koja je potpuno uništila „Kuburu“. Istraga je utvrdila i ko su bili Runijevi saradnici, ko jataci, a Vojinović, inače vlasnik „Kubure“ osumnjičen je da je Runiju dao 1.000 evra za podmetanje požara, kako bi mogao da od osiguranja naplati štetu.

Policija je tada, tvrdilo se nepobitno, utvrdila da je Vojinović podmitio Manasijeva, a da su kanistere sa benzinom u podrum „Kubure“ uneli Aleksandar Veličković (33) i Tomica Nedeljković (29), koje je kasnije Manasijev aktivirao.

Policija je, tvrdilo se, nepobitno utvrdila da je Manasijev potpalio benzin koji je tom prilikom eksplodirao i uništio kafanu, ali teško povredio i samog Manasijeva, koga je eksplozija odbacila desetak metara od mesta eksplozije, nanevši mu pri tom ozbiljne telesne povrede.

Policija je tada tvrdila da je Petar Ivković (26) prevezao Manasijeva u Klinički centar u Niš, gde mu je ukazana lekarska pomoć, posle čega je on kasnije i otkriven.

Manasijev pred sudom nije priznao delo, i tvrdio je da je povrede leđa i opekotine dobio prilikom popravljanja automobiila svom drugu.

Vojinović, koji je optužen da je nalogodavac paljevine, tvrdio je da nikada ozbiljno nije razgovarao sa Runijem, karakterišući ga kao „obično dete koje nema nikakve veze sa paljevinom lokala“. U međuvremenu, on je od osiguranja, tvrdi se po Vranju, naplatio oko 20.000 evra na ime nastale štete.

Optužba se najvećim delom naslanjala na izjave koje je istrazi dao Nišlija Petar Ivković. On je policiji 19. oktobra 2010. godine dao potpuunu izjavu o svim detaljima paljevine, kao i detalje bekstva Manasijeva posle toga. Ipak, on se na sudu odrekao te izjave, i potpuno je promenio, rekavši da veoma malo zna o čitavom slučaju.

Poznavaoci vranjske situacije tvrde da je čitava priča oko „Kubure“ povezana sa pljačkom koja se neposredno pre paljevine dogodila u centru Vranja, kada su maskirani napadači od dvoje penzionera oteli oko 80.000 evra.

Za tu pljačku policija je optužila, a sud kasnije nepravosnažno na četiri godine i deset meseci zatvora osudio baš Manasijeva i Ivkovića. Razvoj siituacije na tom suđenju, koja, kako se priča, ide u korist Manasijeva, uticao je i na presudu u slučaju „Kubura“, koja je na kraju bila oslobađajuća, u nedostatku dokaza.

Vranjsko Osnovno tužilaštvo najavilo je žalbu na ovakvu presudu.

OK RADIO

Vrati se na kategoriju U fokusu

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: