Partije pune vranjske škole svojim kadrovima

U fokusu - Ponedeljak 15.04.2013 - 14:06

Trend partijskog upošljavanja prosvetara u školama u Vranju se nastavlja naočigled prosvetne inspekcije i sve većeg broja prigovora učitelja koji su proglašeni tehnološkim viškom.

Detalj iz školstva u Vranju Detalj iz školstva u Vranju

Sindikalci po školama kažu da svakodnevno upozoravaju direktore na kršenje zakona i kolektivnog ugovora, ali da oni i pored toga  ništa konkretno ne preduzimaju kako bi se partjskom punjenju škola novim učiteljima zaustavilo.  

Posle 15 godina radnog staža učiteljica Danijela Marković,  samohrana majka dva deteta, umalo je kao tehnološki višak ostala bez posla.

To bi se i desilo da radno mesto nije „nasledila“ od kolege koji je iz zdravstvenih razloga otišao ranije u penziju.

 - Nisam usamljen slučaj i nije mali broj mojih kolega koji su tehnološki višak, jer se iz godine u godinu smanjuje broj đaka u školama, a o tome malo ko vodi računa  – kaže Markovićeva.  

Tomislav Pešić ispred Unije sindikata prosvetnih radnika kaže da je taj sindikat ukazao na neregularnost raspisivanja konkursa u vranjskoj Gimnaziji, Specijalnoj školi, Poljoprivrednoj i O. Š. „Dositej Obradović“.

- Na sva zvona opominjemo direktore da to ne rade jer time krše ne samo zakon već i poseban kolektivni ugovor.

Došli smo u situaciju da taj problem ne možemo da rešavamo u okviru onih institucija koje su vezane za prosvetu, jer se takve stvari i u prosvetnoj inspekciji zataškavaju.

Jednostavno ne sprečavaju direktore da krše zakon, ne odgovaraju na zahteve prosvetara, zbog čega oni zadovoljenje pravde traže na sudu – objašnjava Pešić.

Prosvetni inspektor Dejan Dušanović priznaje da ima kršenja zakona u zapošljavanju u školama, o čemu najbolje govore prigovori onih čija su prava ugrožena.  

- Problemi uglavnom nastaju nakon raspisivanje konkursa za prijem novih radnika, a ima i prigovora prosvetara koji su neosnovani – tvrdi Dušanović.

Na pitanje da li je neki predmet inspekcija rešila i time sprečila nezakonito zapošljavanje, Dušanović nije mogao da odgovori jer je kako kaže procedura u toku.

- Potpuno je nebulozno objašnjenje rukovodstva škola da su prosvetari koji su angažovani u školskim Bibliotekama zbrinuti jer su time nadomestili časove koji im nedostaju, a da pritom bez pardona primaju nove ljude – kaže na kraju Tomislav Pešić iz Unije sindikata prosvetnih radnika.
 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju U fokusu

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: