Počele KONTROLE: Koliko ugovora, toliko muzike

U fokusu - Ponedeljak 19.02.2018 - 15:21

Ovih dana, u ugostiteljskim objektima u Vranju i okolini, u toku su kontrole poštovanja odredbi Posebnog kolektivnog ugovora za radno angažovanje estradno-muzičkih izvođača.

Kontrole o angažovanju estradnih umetnika. Foto: D.Ristić/OK Radio Kontrole o angažovanju estradnih umetnika. Foto: D.Ristić/OK Radio

Ovo praktično znači da se proverava da li ugostitelji, kao poslodavci muzičkim izvođačima, poštuju odluku Vlade Srbije da se svako angažovanje sa muzičarima mora ozvaničiti ugovorom.

Prve provere je već izvršio Slađan Antić Gera, predsednik Udruženja muzičkih i scenskih izvođača „Žuto cveće“ iz Vranja i ovlašćeni kontrolor Saveza estradno-muzičkih umetnika Srbije (SEMUS).

Prve provere još uvek protiču u znaku dodatnog informisanja ugostitelja o svim potrebnim detaljima.

- Namera nam je da im objasnimo da sa muzičarima moraju da potpisuju ugovore, a da, sa druge strane, izvođači moraju da imaju odgovarajuće licence.

Krajnji cilj je da se u ovu oblast uvede red i profesionalizam kao i u svaku drugu oblast života
– navodi Antić.

On najavljuje da nakon SEMUS-a, slede i kontrole inspekcijskih i drugih državnih organa, a da su kazne za nepoštovanje odluke o obaveznom zaključivanju ugovora drakonske i kreću se od 800.000 do čak dva miliona dinara.

- Zakon mora da postoji i red mora da se zna.

Država mora da uzme svoj deo u vidu poreza, a muzičari moraju da imaju papire.

Odredbama Posebnog kolektivnog ugovora je određena i minimalna cena rada, što znači da su i muzičari profesionalci zaštićeni
- kaže Antić

On dodaje i da svi muzičari koji još uvek nisu obezbedili odgovarajuće potvrde i uverenja, mogu da se obrate „Žutom cveću“, jedinom registrovanom udruženju ovakvog tipa južno od Niša.

 


 

OK Radio

Vrati se na kategoriju U fokusu

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: