Počinje SEZONA SREMUŠA (FOTO)

U fokusu - Četvrtak 11.03.2021 - 11:47

Sezona medveđeg ili divljeg luka sremuša počinje u proleće, sredinom marta i traje do kraja aprila.

Sremuš u šumama Poljanice. Foto: S.Tasić/OK Radio Sremuš u šumama Poljanice. Foto: S.Tasić/OK Radio

Na području juga Srbije ove biljke ima najviše na području Poljanice i Kukavice.

Novica Cvetković iz Vlasa u Poljanici, kaže da redovno bere sremuš, svakog proleća,
kao i da ga koristi u ishrani.

- Najčešće ga upotrebljavamo kao salatu. Ubrani sveži listovi se saseckaju, a potom začine, preliju uljem i zakisele, kao i svaka druga salata.

Sremuš može u kombinaciji  sa drugim livadskim zeljem i koprivom da se kombinuje.


Veoma ukusne su pite sa nadevom od sremuša, sira i jaja, zatim proja
- priča Cvetković.

April i maj su meseci sremuša koji zovu i “ubica otrova”. Sa branjem listova prestaje se čim biljka počne da cveta.

ukovice se skupljaju u letnjim i jesenjim mesecima i služe za spravljanje različitih lekovitih preparata.

Sremuš biljka je prva prolećna salata i ujedno i prva vitaminska hrana.


Sveže ubrana se može čuvati u frižideru do nekih deset dana. Leti se pojavljuju i prvi nezreli plodovi koje možemo iskoristiti kao pikantne začine u kuhinji.

Mladi listovi puni vitamina predstavljaju savršenu kombinaciju sa zelenom salatom, a mogu da se koriste i kao dodatak supama i sosovima.


Sa kuvanjem i sušenjem medvjedji luk sremuš značajno gubi svoja lekovita svojstva, te je najbolje da se u prolećnom periodu priprema tinktura od sremuša.

S.T.

Foto Galerija

Sremuš

OK Radio

Vrati se na kategoriju U fokusu

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: