POKLONIO LIVADE za izgradnju RUSKE KAPELE

U fokusu - Subota 13.07.2019 - 09:27

Sava Grujičić iz Beograda, poklonio je Vranju parcelu od 20 ari u Krivoj Feji kako bi se na njoj izgradila kapela, posvećena ruskim emigrantima, koji su pre jednog veka došli u ove krajeve i izgradili važnu saobraćajnicu od Vranja do Bosilegrada.

Spomenik belogardejcima u Korbevcu. Foto: S.Tasić/OK Radio Spomenik belogardejcima u Korbevcu. Foto: S.Tasić/OK Radio

Gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković potpisao je Ugovor o pribavljanju građevinskog zemljišta u javnu svojinu, neposrednom pogodbom bez naknade Grujičićem.

Prema ugovoru,  vlasnik zemljišta ustupa gradu pomenute parcele bez naknade, uz uslov da se na predmetnoj površini izgradi Ruska kapela i uredi park, što bi zajedno sa Ruskim putem, činilo jedinstvenu celinu posvećenu ruskoj kulturi i ostavštini.

Gradonačelnik Milenković  zahvalio se vlasniku na ovoj donaciji i istakao da će odmah početi procedura za izradu projektno-tehničke dokumentacije.

Prema ugovoru rok za završetak radova je tri godine.

Ruski put na jugu Srbije gradili su ruski kozaci, pre nešto manje od jednog veka, a i danas je veoma važna saobraćajnica koja je od značaja za područje Vranja.

Prema pisanim tragovima i priči meštana, put je gradilo oko 5.000 kozaka u periodu od 1921. do 1925. godine.

Ovaj put ide od sela Korbevac kod Vranjske Banje, preko Sebevranja, Klisurice, Nesvrte i stiže do Krive Feje,
a zatim preko Besne Kobile, nastavlja ka Bosilegradu, sve ukupno u dužini od 70 kilometara.

Put je kroz vrleti Južne Srbije izgradila od 1921. do 1925. godine čuvena Kubanska kozačka divizija, čiji je komandant bio belogardejski general Vasiljij Logvinov.

Mnogi od kozaka koji su pod osvetom komunističkih vlasti uspeli da prebegnu u Srbiju, ovde su dali živote radeći na izgradnji saobraćajnice. Ruski put bio je u to vreme glavna veza Južne Srbije i Istočne Bugarske. Nakon kapitulacije, bugarska vojska se upravo njime povukla u jesen 1944. godine sa juga Srbije, koji je prethodno bila okupirala.

Put je i danas u upotrebi, ali je deonica preko Besne Kobile od tucanika i zimi je neprohodna, osim za kamione i terenska vozila rudnika "Grot" u Krivoj Feji.

Mnogi od ruskih kozaka koji su ga gradili dali su svoje živote, jer je rad bio iscrpljujući, a teren nepristupačan i planinski.

U selu Korbevac i na Besnoj Kobili kozacima su podignuti spomenici,
kao večni spomen na ono što su uradili i dali srpskom narodu.

- Kubanska kozačka divizija, braći kozacima stradalim u tuđini 1921 - 1925 godine - napisano je na spomeniku stradalim Rusima koji je podignut u Korbevcu.

Ruski put i danas posle skoro jednog veka svedoči o istrajnosti i umeću graditelja, koji su na izgradili nešto što će decenijama kasnije povezivati ljude.

S.T.

OK Radio

Vrati se na kategoriju U fokusu

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: