POPISIVAČI IMOVINE kreću u akciju od aprila

U fokusu - Sreda 21.02.2018 - 10:36

Popis nepokretnosti na teritoriji grada Vranja bi trebalo da krene od aprila i trajaće do septembra, a u cilju utvrđivanja realnog stanja na terenu i povećanja prihoda od poreza na imovinu.

Očekuje se bolje prikupljanje poreza na imovinu FOTO: vranje.org.rs Očekuje se bolje prikupljanje poreza na imovinu FOTO: vranje.org.rs

Grad Vranje je jedan od 45 lokalnih samouprava u Srbiji u kojim će biti realizovan projekat čiji je cilj delotvornije upravljanje registracijom imovine i prikupljanje poreza na imovinu.

Program reforme poreza na imovinu - podrška unapređenju poreza na imovinu i dobre uprave je iniciralo Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, uz podršku međunarodne organizacije “International Management Group” (IMG), koju finansira Vlada Švajcarske.

Do kraja februara bi trebalo da bude potpisan finansijski ugovor, a u martu bi trebalo da krene realizacija, koja podrazumeva niz aktivnosti, među kojima je i izbor lica za popis koji će raditi na terenu.

Kako je najavljeno, važan segment biće i dijalog sa građanima u pogledu korišćenja prihoda od poreza na imovinu.

Prema rečima zamenika gradonačelnika Vranja Nenada Antića, planirani efekti realizacije ovog programa su delotvornije upravljanje registracijom imovine i prikupljanjem poreza na imovinu, i neposrednija saradnja jedinica lokalnih samouprava i građana o pitanjima prikupljanja i korišćenja poreza na imovinu, što će dovesti do povećanja kvaliteta usluga i ulaganja u infrastrukturu.
 
- Naša projekcija je da oko 25 odsto građana nije u poreskoj bazi lokalne poreske administracije, kao i da postoji razlika u evidenciji nepokretnosti i realnog stanja na terenu.

S toga ćemo od aprila krenuti u popis nepokretnosti, za šta će biti angažovano 20 popisivača koje će finansirati ministarstvo i IMG
- najavljuje Nenad Antić.  

Kako će najuspešnije lokalne samouprave biti nagrađene, Vranje realizacijom ovog programa ulazi u konkurenciju za jednu od tri novčane nagrade, od kojih je prva vredna 500.000 švajcarskih franaka.

- Naša aplikacija je ocenjena jednom od najboljih od svih 45 lokalnih samouprava, tako da se nadamo dobrom rezultatu i tokom realizacije programa – dodaje Antić.
 

OK Radio

Vrati se na kategoriju U fokusu

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: