PORODILIŠTE U VRANJU: Nada i Pavle najpopularnija IMENA

U fokusu - Nedelja 14.07.2019 - 10:04

Poslednjih nekoliko meseci najučestalija imena koja roditelji daju deci u Pčinjskom okrugu su za devojčice Nada, Nađa, Vera, Vida, Una, Dunja, Magdalena i Sofija.

Starinska imena nikada ne izlaze iz mode. Foto: Thinkstock, ilustracija Starinska imena nikada ne izlaze iz mode. Foto: Thinkstock, ilustracija

Najpopularnija imena koja se biraju za dečake su Pavle, David, Despot, Konstantin, Maksim, Relja, Tadija, Aleksej, Novak, Viktor.

Neka retka imena koja mame i tate biraju za dečake su Lav, Danko i Vanja, a za devojčice Kasia, Nastija, Lorena, Ilina, Ikra, Srna, Simona.

Beba Kanački, ovlašćena za prijavu novorođenčadi u Zdravstvenom centru Vranje, kaže da na jugu Srbije roditelji za svoju decu najčešće biraju starinska imena.

- To važi ne samo za Srbe, već i za Rome i Albance, koji takođe daju svojoj deci daju stara imena.

Upisujemo imena koja se deci daju jer se datum njihovog rođenja vezuje za verske praznike, kao što su Vasilije i Vasilija ili Nikola i Nikolija, Nikolina, Nika, Bogdan i Bogdana, Toeodor i Teodora i sl.

Kod Albanaca su popularna imena Anik, Amelj, Rajan, Ljeon, Nilj, Ljorik, Uvejs, Noar.

Od retkih imena izdvajaju Beg i Triumf. Kada su u pitanju devojčice one se najčešće zovu Amelja, Rajana, Medina, Reina, Jara, Rita i Dua.

Kod Roma je najprimetniji povratak tradicionalnim imenima, kao što su Jašar, ili za devojčice Čabela i Dževrija
- kaže Kanački.

Među ovdašnjim roditeljima nije retka pojava da se imena vezuju za prezimena, pa tako porodica Petrović za ime deteta izabere ime Petar.

Kod Albanaca je često prezime Ismaili pa se dečacima daje ime Ismail.

Postoje imena koja su univerzalna i jednako popularna i među Srbima, Romima i Albancima, a to su Sara, Hana i Zara.



 

OK Radio

Vrati se na kategoriju U fokusu

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: