Postoje li nevine laži?

U fokusu - Sreda 13.03.2013 - 09:44

Svi lažemo i to postaje deo naša svakodnevnice. U laganju sve češće koristimo fine lli takozvane “bele laži”, ukazuju stručnjaci.

Ilustracija Ilustracija

Poenta je slagati, a ne povrediti, zaštiti sebe i proći bez posledica, a opet ostvariti ono što vas je motivisalo da budete neiskreni prema drugima.

Nikola Lazić, urednik novina “Vranjskih”, kaže da fine laži mogu da budu šarmantne dok ne postanu one političke, ne postanu krupne. Njime se služe deca i odrasli.

- Najbolji primer je kada pitaš na ulici nekoga kako je, a zapravo te to uopšte ne zanima.

Kada muž slaže ženu da je popio tri pića a popio je zapravo devet.

Iako je laž kao kategorija društveno neprihvatljiva pojava, život je satkan od tih malih sitnih prevara koje u određenim okolnostima  mogu da budu šarmantne i prihvatljive.

To nije laž koja donosi posledice, jer nikome ne  šteti – kaže Lazić.  

Muškarci i žene lažu podjednako često, samo je razlika u sadržaju, žene lažu kako bi se onaj kojem lažu osećao dobro, a muškarci kako bi se oni osećali dobro, uz izuzetke naravno, sa jedne i sa druge strane, ukazuju oni koji se bave tom problematikom.

Radmila Đorđević, direktorka  pozorišta “Bora Stanković”,  kaže da sve zavisi ko kako tretira reč “laž”.

- Vaspitavala sam decu da ne lažu u smislu korišćenja krupnih laži ali sam bila u prilici da ih ponekad i sama slažem tvrdeći da je neko jelo toliko ukusno, a nije kako ga ne bi odbili, ili da idemo negde gde je toliko zabavno, a u stvari nije.

To su neke sitne laži koje vam nekad pomognu mada nisam pristalica toga jer se ne osećam prijatno – kaže Đorđevićeva

Toma Vlajinac, koji potiče iz jedne od najstarijih vranjskih porodica,  kaže da se iza finih kriju krupne laži zbog sticanja nekog dobra na uštrb onoga ko je slagan.

- Oni koji lažu su u manjini ali oni koji su slagani njih je mnogo više.

Većina Vranjanaca ne ume da koristi fine laži. Neće Vranjanac da se interesuje za nečije zdravlje ako nije zaista zainteresovan za to – kaže Vlajinac

Sociolozi napominju da je odnos prema istini stvar pojedinca ali da postoje ljudi koji stvarnost predstavljaju na duhovit način kroz fine laži.

- Ulepšavaju, dramatizuju događaje i oduševljenje prenose na druge pa su omiljeni u društvu.

Postoje i laži koje su neophodne da  bi se izbegla kazna, moralna osuda i da se ne uvredi druga osoba. Takvim lažima se ublažavaju posledice po čoveka – kaže sociolog Ana Janković.  

Naši sagovornici saglasni su da u svemu u životu treba imati meru, pa tako i u laganju.

OK RADIO

Vrati se na kategoriju U fokusu

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: