Postoji li danas prijateljstvo?

U fokusu - Četvrtak 21.03.2013 - 13:15

Imamo li prijatelje, bilo kakve, a naročito one prave, u vremenu koje ima sve manje potrebe za ljudskim druženjem?

Ilustracija Ilustracija

Čovek, kao društveno biće, nije rođen da živi sam, već je sa mnogo veza i odnosa  tokom svog života  u interakciji sa različitim ljudima, koji ga na više načina obogaćuju.

Danijela Zdravković, sociolog, kaže da iz  prijateljskih veza, događaja i iskustava, stvaramo sliku o tome kakav je naš život.

- Prijateljski odnosi, ali i sam odabir prijatelja, rezultat su našeg izbora i omogućavaju nam da lakše razumemo zašto i kako smo postali to što jesmo.  

Oni su danas  rasprostranjeni do te mere da se prijatelji i ne poznaju lično, a razgovaraju i dopisuju se. Ovaj fenomen samo potvrđuje usamljenost  savremenog čoveka i njegovu potrebu za pripadnošću.

Iskustva sa prijateljima podstiču našu ličnost  i nadahnjuju nas svešću o sospstvenim sposobnostima, kao  i potrebi davanja i primanja  emotivne podrške i saradnje.  

Postoje i prijateljstva iz interesa, ali ona traju koliko potraje i  interes – objašnjava Zdravkovićeva.

Radmila Kocevska, direktorka vranjskog teatra „Bora Stanković“, kaže da sa godinama i iskustvom,  sve manje veruje u iskreno prijateljstvo.

- Sa promenom društvenih vrednosti, promenio se i odnos prema prijateljstvu, pa je sve češća pojava koristoljublja između ljudi.

Do nedavno sam verovala da sam okružena sa mnogo iskrenih prijatelja, ali sada shvatam da ih je jako malo – ističe Kocevska.

Nenad Antić, predsednik Gradskog odbora Jedinstvene Srbije, uveren je da  prava prijateljstva postoje, ali i da je sve više „lažnih prijatelja“ oko njega.

- Moji pravi prijatelji datiraju još iz detinjstva. Na njih mogu da računam uvek, kao i oni na mene.

Primećujem  da je sa usponom moje političke karijere, sve više onih koji bi da se „sprijatelje“  sa mnom. Takve ne računam u prijatelje – kaže Antić.

Milica Anđelković – Jovanović, koordinatorka Kancelarije za mlade u Vranju, misli da su prava prijateljstva izuzetno retka, ali moguća.

- Srećna sam što spadam u one ljude koji imaju prave prijatelje. Malo ih je, ali smo tu jedni za druge i kada nas dele stotine kilometara.

Zanimljivo je da je moj najbolji prijatelj muškarac, što dovodi u pitanje opšteprihvaćenu teoriju da je prijateljstvo između muškaraca i žene nemoguće.

Nakon više od decenije trajanja, nas dvoje dokazujemo da jeste  – napominje ona.
 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju U fokusu

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: