Povrće za zimnicu dostiže rekordne cene: U Vranju NAJJEFTINIJA PIJACA

U fokusu - Nedelja 03.10.2021 - 11:03

Na početku sezone pripreme zimnice na pijacama u pojedinim gradovima Srbije glavni artikli paprika i paradajz dostigli su rekordne cene od 200, odnosno, 150 dinara po kilogramu.

FOTO: G. Mitić/OK Radio FOTO: G. Mitić/OK Radio
Samo za po kilogram šest vrsta namirnica za zimnicu, Beograđani treba da pripreme 700 dinara, ali podaci Republičkog zavoda za statistiku pokazuju da prestonica po cenama povrća za zimnicu ipak nije najskuplja.
 
Kako pokazuju najnoviji podaci RZS, paprike, trenutno najtraženiju robu u ovo doba godine, u Srbiji najskuplje plaćaju Valjevci i to svih 200 dinara za kilogram, odnosno, duplo više nego Leskovčani i Vranjanci, dok za 150 dinara kilogram ovu namirnicu neophodnu za zimnicu, što joj je i najčešća cena, kupuju potrošači na pijacama u Beogradu, Novom Pazaru ili Sremskoj Mitrovici, piše Blic.
 
Najskuplja paprika u Srbiji, po statističkim podacima, tako je skuplja za čak 80 dinara nego prošlog septembra, a za 70 dinara viša nego lane je i cena paradajza
 
Najskuplji (150 dinara za kilogram) je u Beogradu, Kragujevcu, Novom Sadu, Zrenjaninu i Valjevu, a najjeftiniji (90 dinara) u Smederevu.
 
Kilogram slatkog kupusa u septembru 2020. godine plaćan je od 20 do 40 dinara, ali je ovog meseca u pojedinim gradovima kao što su Beograd, Kragujevac, Niš, Novi Sad ili Pančevo, dostigao rekordnu cenu od 100 dinara.
 
Trenutno je najjeftiniji na pijacama u Užicu, Novom Pazaru i Vranju 70 dinara
 
Kilogram krastavaca uoči lanjske sezone pripreme zimnice imao je najvišu cenu od 80, ali mu je sada najčešća 120 dinara u Beogradu, Subotici, Šapcu ili Zrenjaninu
 
Kragujevčani ga, međutim, plaćaju najviše (150), a Vranjanci najniže i to tri puta manje – 50 dinara.
 
I krompir je ove godine skuplji i to za 10 dinara, pa je najčešća cena na pijacama u Srbiji 60 dinara
 
Žitelji prestonice će ga platiti najviše (80), a potrošači u Leskovcu, Vranju i Užicu najniže – 50 dinara kilogram.
 
Konačno, kako pokazuju podaci RZS o pijačnim cenama poljoprivrednih proizvoda, ovog septembra crni luk je najskuplji u Beogradu i košta 100 dinara, najčešća cena mu je 60, a najjeftiniji (40 dinara) je u Vranju.
OK Radio

Vrati se na kategoriju U fokusu

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar:
ivan
03.10.2021. , 21:58
ma sto lazete kad je paprika u Vranju 120.din,a paradajz 100.dim,koga pravite ludim