Preševo: "Tražimo strpljenje i malo više tolerancije"

U fokusu - Sreda 16.01.2013 - 11:48

Početak procesa legalizacije spomenika OVPMB najavljen je na vanrednoj sednici Skupštine Preševa.

Sa lica mesta Sa lica mesta

Predsednik te opštine Ragmi Mustafa izjavio je da se šest lidera albanskih partija sa juga Srbije dogovorilo da spomenik pripadnicima OVPMB ostane na sadašnjem mestu na trgu ispred opštine.

- Činimo to u skladu sa zakonom Republike Srbije i naloga koji nam je stigao iz Ministarstva pravde, jer je Preševo jedna od mnogobrojnih opština koja ovu materiju nije pravno uredila.

Na vanrednoj sednici SO doneli smo  odluke koje se od nas traže, čime ćemo u jednom ubrzanom postupku u narednih nekoliko dana završiti sve ono što se traži u skladu sa zakonom i propisima Republike Srbije i na taj način stavićemo tačku na ovu politički isfrustriranu situaciju - kazao je Mustafa.

On je kazao da će odlukom Albanci s juga Srbije ispoštovati proceduru i naloge inspekcije Ministarstva pravde, ali i naglasio da samo četiri od 167 opština imaju odluku koju su oni danas usvojili.

– Tražimo strpljenje i malo više tolerancije. Potrebno je da najviši predstavnici vlasti pokažu više razumevanja za potrebe pripadnika albanske nacionalne zajednice - istakao je Mustafa.

Vanrednoj sednici SO Preševo prisustvovali su odbornici Partije za demokratsko delovanje, Demokratske partije Albanaca, Pokreta za demokratski progres, Demokratske unije Albanaca, Demokratske unije doline i Demokratske partije Nagip Arifi.

Na sastanku je još jednom zatražena podrška ambasada i međunarodnih organizacija.

Ispred zgrade opštine Preševo okupio se mali broj građana koji su, kako kažu, pružali podršku albanskim odbornicima u donošenju važne odluke.

Inače, rok za uklanjanje spomenika do 15. januara lokalnoj samoupravi dalo je Ministarstvo pravde, a ministar Nikola Selaković je najavio da će posle isticanja tog roka Upravna inspekcija Ministarstva pravde i državne uprave podneti zahtev za pokretanje prekršajnog postupka protiv načelnika Opštinske uprave Preševa.

 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju U fokusu

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: