Safe Journalists: Novinarima se u Srbiji preti pažljivo i smišljeno

U fokusu - Nedelja 10.12.2023 - 09:19

Mreža Safe Journalists saopštila j povodom 10. decembra, Međunarodnog dana ljudskih prava, da se u Srbiji novinarima preti pažljivo i smišljeno i da napadači ostavljaju malo upotrebljivih dokaza, pri čemu je polje glavnih napada preseljeno na internet i društvene mreže.

Foto: Lična arhiva Foto: Lična arhiva

- Mnogi slučajevi napada na novinare ostaju neprijavljeni, jer postojeći institucionalni mehanizmi nisu dovoljno efikasni u sprečavanju i kažnjavanju napada, a zabeležen je i povećan broj onlajn pretnji.

Istrage su dugotrajne i bez stvarnih, pozitivnih efekata na žrtve i vladavinu prava.


Povećava se i broj tužbi, posebno protiv istraživačkih novinara, u kojima se traže visoke novčane odštete, pa čak i kazne zatvora, ali i raste broj kleveta i uvreda na račun novinara
  - kažu u saopštenju.

Što se tiče prevencije, medijski radnici i novinari već nekoliko godina imaju veoma brzu zaštitu prilikom prijavljivanja, koja je delimično efektivna u realizaciji i krajnjoj osudi počinilaca dela.

- Predstavnici vlasti, ipak, i dalje selektivno osuđuju napade na novinare i medijske radnike.

Javna tužilaštva i policija već nekoliko godina imaju uspostavljene mehanizme i jedinice koje istražuju i prate napade na novinare.


Utisak selektivne primene prava i neefikasnosti u pojedinim predmetima često stavljaju u drugi plan uspehe tužilaca i policije u rešavanju pojedinih slučajeva, stvarajući sliku ozbiljnog pritiska i uticaja drugih nivoa vlasti
– dodaju u saopštenju.

Tužilaštvo i policija se sreću sa nerešivim problemima što se tiče onlajn pretnji, konstatuje ova mreža.

Kada se posmatra stvarna bezbednost, broj pretnji i napada na novinare je u blagom padu, ali je težina pojedinačnih incidenata mnogo veća, dodaju iz mreža
Safe Journalists.

.

 




 

OK Radio

Vrati se na kategoriju U fokusu

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: