Salčići, specijalitet koji je sve ređi na trpezama (FOTO)

U fokusu - Sreda 10.02.2021 - 12:10

Salčići ili salčiki, kako ih na jugu Srbije zovu, su srpska verzija lisnatog testa, slatki specijalitet u koji se stavlja pekmez od šljiva.

FOTO: S.Tasić/OK Radio FOTO: S.Tasić/OK Radio

Ovaj slatki delikates se uglavnom sprema zimi, a sastojak koji mu daje šmek je svinjsko salo koje se nakupilo ispod plećeke ove životinje.

 

Salo se odvaja od svinje, melje na mašini za meso i stavlja u zamrzivač. Kako ovog sala nema mnogo, i kako ne može dugo da stoji, čak ni u zamrzivaču, jer dobija specifičan miris, salčići se prave svega nekoliko puta u toku zime.

Nataša Ljubić, iz Gornjeg Neradovca kod Vranja, ima star i isproban recept za salčiće.  Po njemu, salčići uvek ispadaju meki i lisnati.

- Neke domaćice  sada praktikuju da testo za salčiće zamese domaćim crvenim vinom, kominjakom, bez kog se nekada u ovom kraju nije moglo zamisliti nijedno seosko domaćinstvo.

Međutim, sada kada se to vino može retko naći, umesto njega, testo se zamesi običnom ili kiselom vodom.

Svinjsko salo iz zamrzivača se vadi prethodne večeri
, kako bi se tokom noći odmrzlo i na sobnoj temperaturi omekšalo i bilo lako za mazanje testa.

U testo idu tri jaja, dve kašike zejtina, jedna kašika sirćeta, pola kilograma brašna i dvesta mililitara mlake vode
- kaže Nataša.

Sastojke treba dobro sjediniti rukom tako da se dobije loptica od testa koju  treba razvući oklagijom. Na ovako razvučeno testo u tankom sloju nanosi se salo, koje je prethodno dobro pomešano sa tri kašike brašna.

- Ovako namazanu koru odmah sakupiti u rolnicu i ostaviti da stoji dvadeset minuta. Ovaj postupak se mora ponoviti još dva puta kada treba voditi računa da se svo salo upotrebi.

Prve obrise saličići dobiju tek kada se po četvrti put oklagijom razvuče kora i iseče se najpre na dugačke trake, a potom i na kockice.

Na svaku od njih se stavlja po kašičica džema od šljiva.
Potom sledi sklapanje salčića u obliku knjige.

Taj oblik oni poprime tek kada se ispeku u rerni. A potom sledi valjanje u prah šećer
  - dodaje Ljubićeva.

Danas su salčići sve ređi na trpezama, a razloga je više.

Za njihovo pravljenje je potrebno vreme, kog u savremenom načinu života sve manje ima za ovakve delikatese.  

Takođe, svinje iz industrijskog uzgoja nemaju  salo kao one iz domaćeg.


Danas  se u supermarketima nude razne verzije linatog testa i peciva , ali to nije ni nalik salčićima.

Ovaj starinski specijalitet je i zbog toga dodatno cenjen i tražen.


S.T.






 

Foto Galerija

Salčići

OK Radio

Vrati se na kategoriju U fokusu

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: