Seks, droga i belo roblje

U fokusu - Sreda 16.10.2013 - 09:08

Priču o maloletničkoj prostituciji u Vranju nastavljamo doživlljajima običnih ljudi i njihovog shvatanja ovog strašnog problema.

Ilustracija Ilustracija

Čovek je krenuo iz Vranja za Bujanovac taksijem. Na zadnjem sedištu bila je i devojčica sa rancem u ruci.

- Bilo je oko pola osam uveče, vraća se iz škole, mislim iz Bujanovca je, ništa neobično. Čim smo izašli iz grada, već kod sela Ribinca, počela je da se presvlači. Farmerice je zamenila mini suknjom, i čimm smo stigli u Bujanovac, samo je rekla - “Vozi u Trnovac”! - priča naš izvor.

Sve te devojčice su, kaže, iz porodica gde su poljuljani bračni odnosi u kojima nisu stekle ni minimum kućnog vaspitanja. Zakazala je porodica, a škola je samo prolazna stanica u njihovom životu.
 
- Ne dolaze u školu, dan, dva, tri, nedelju dana. Profesore u školi jedino što  interesuje je da donesu opravdanje. Nema saradnje između razrednih starešina i roditelja.

Gde su direktori škola, šta rade, nije samo postaviti školskog policajca i gotova stvar. Dete se prati četiri godine na časovima i nemoguće je ne primetiti devijaciju u ponašanju, ako je droga i prostitucija u pitanju - kaže profesor iz Bujanovca, koji je ovakva dev ijantna ponašanja prijavlljivao i policiji, ali bez ikakvog uspeha.

- Meni je bilo lepo. Briga me za druge - počinje opet P.F. - Vodili su me po  njihovim igrankama. Stojimo sa strane, pokazuju nas, upoznaju sa društvom.

Njihove igraju, nešto kao trbušni ples, smeju nam se. Baš nas briga, one su u srednjem veku!

Ljubav smo vodili po kafanama, gde postoje specijalne sobe: bide, da se zapereš, patos i dušek.

Ne želi više da priča. Pokušaće da se izvuče iz svega, ako ne sve po starom.

- Sve se radi po kafanama koje su po okolnim selima. Iživljavaju se sa drogiranom decom, imaju njihove mobilne telefone i kad god hoće, na poziv, imaju ih.

Kad neka želi da odustane ne daju joj mira. Naravno, sve rade, tobože, kulturno.

Podsećaju je na prstenje, zlatne lančiće, bundice i ostalo… Hoče, neće - popusti.

Transport ide pod kontrolom dilera. Uglavnom se prebacuju taksijem. Jedan taksista za jednu turu, odlazak-povratak, zaradi više para nego da dreždi dve nedelje na ulici.

Transoptuju ih i kombijem, a nije retkost da devojčice same naruče taksi, odu i vrate se - kaže naš izvor.

Prostitucija i drogiranje po stanovima i kućama karakteristično je za Vranje.

- Pričala je drugarica da su skoro u jednoj kući iza škole bili njih oko 20, nedelju dana. Drogirali se i seksali, nije se znalo ko sa kim, ko ulazi, a ko izlazi.

Glavna faca je kontrolisala sve. Roditelji su njen nestanak prijavili policiji, ali nisu je našli. Sama je došla, skoro polumtrva.

Inače, svoj izostanak iz kuće devojke vešto prikrivaju od roditelja. Kao: “Sedele smo celu noć u blok “Pošta-banka”. “Idem da učim kod drugarice, spavaću kod nje tri noći”.

Rade i posao za jedan dan. Pođu u školu, pa taksijem u jedan po podne pravac Preševo. Odrade i vrate se u devet.

Dođu kući, umorne, slomljene: “Danas smo imale osam časova, dodatna nastava”, i odu u krevet. Roditelji psuju profesore, školu - kaže učenik N.A.
     
Uprkos civilizacijskom pomaku na početku 21. veka, kaže izvor blizak policiji, u kome su ljudska prava jedno od najvažnijih pitanja za procenu nivoa demokratičnosti i slobode jedne zemlje, maloletnička prostitucija se nalazi u zoni kriminala u kojoj su sudbina i životi na desetine hiljada maloletnih devojčica u Srbiji prepuštenih međunarodnom lancu trgovine belim robljem.

- Vranje, kao grad na raskršću puteva koji vode ka Kosovu, Makedoniji i Bugarskoj, na putu droge gde obično ide i prostitucija u poslednje vreme jedan je od centara gde se vrbuju maloletne devojčice, starosti, od 14 do 16 godina, za obavljeanje najstarijeg zanata na svetu - tvrdi naš sagovornik.

Devojčice se vrbuju iz celog okruga, ima ih iz Surdulice, Vladičnog Hana, Bujanovca, ali najviše iz Vranja.

Sve se zna, država je na potezu. Ili ćemo imati društvo u granicama normale ili klizimo u bezizlaz – kaže naš izvor blizak policiji.

Dušan Đorđević
 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju U fokusu

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: