“Skršiću Vranje… onaj ko se plaši i treba da se plaši”

U fokusu - Sreda 17.08.2022 - 12:27

Pre povratka u Beograd, sa suđenja za napad na OK Radio, učestvujem na konferenciji za štampu više od 600 plemenitih žena Vranja okupljenih u Ženskom solidarnom frontu. Sa drugim lokalnim partnerima i Srpskim filantropskim forumom, vranjski ženski front organizuje akciju „Sevap je merak“ kroz koju se prikuplja hrana za najstarije i socijalno ugrožene građane. Ovo je jedna od akcija oko kojih se uspešno i sa srcem okupljanju žene Vranja.

Foto: OK radio Foto: OK radio
Ipak, dok se vozim ka Beogradu, razmišljam o Svetlani Ivanov iz OK Radija, koja je pored vlasnice Olivere Vladković, hrabro svedočila o pretnjama i nasilju prema OK Radiju i No comment Caffeu. Koja je na sudu doživela nove pretnje… I koja ostaje sada sama u Vranju, sa svim strahovima i problemima, brigom za život svoje porodice i strahom za egzistenciju. Ponovo žene kao meta, i verujem da neće samo žene biti solidarne, već svi mi zajedno, sa Svetlanom i Oliverom, ostalim zaposlenim u OK Radiju i No comment Caffeu i svim slobodnim novinarkama i novinarima Vranja. 
 
Kada bi se snimala suđenja, onda bi sudija mogao da zaustavi suđenje u spornim situacijama, dok ne pregleda snimak i utvrdi šta se dogodilo. Da je to bilo moguće na jučerašnjem suđenju u Vranju, sudija bi mogla da na snimku vidi i čuje optuženog Dejana Nikolića Kantara kako viče da će skršiti Vranje ako ostane u pritvoru, i to je ponovio više puta u različitim agresivnim varijantama. Takođe je više puta uzviknuo da „onaj ko se plaši i treba da se plaši“, misleći na oštećene u ovom slučaju Oliveru Vladković i Svetlanu Ivanov, koje su, inače, pod određenim stepenom policijske zaštite upravo zbog procene MUPa. Ova pretnja je više nego jasna: „To što ste izjavile na sudu da se plašite, u pravu ste, imate razloga da se plašite, i ja neću stati…“ Takođe bi moglo da se utvrdi i u kojem je kontekstu izgovorio: „To se u Jasenovcu 1941. godine rešavalo sa tak-tak-tak“ i da se on nikog ne plaši… 
 
Da je mogao da se pogleda snimak, mogla bi da se utvrdi pretnja koju je izgovorio Dejan Nikolić, tokom svedočenja oštećene Svetlane, kada je odgovarala na pitanje sudije da li se plaši, dok je govorila o strahu za sebe, svoju staru nepokretnu majku i brata koji ima invaliditet. I kada je rekla tiho, drhtećim glasom kroz suze: „On meni i sada preti”. Očekivao sam da nadležni tužilac zahteva da se detaljnije obrati pažnja, uđe u zapisnik i zahteva pokretanje nove tužbe za pretnje…
 
Ceo tekst pročitajte u LINKU
Piše:Veran Matić

Vrati se na kategoriju U fokusu

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: