Stanče je jedina žena lovac na području Vranja: Specijalnost joj je poljski lov na sitnu divljač

U fokusu - Ponedeljak 19.07.2021 - 12:42

c na području Vranja: Specijalnost joj je poljski lov na sitnu divljač Stanče Janjić, iz Bunuševca kod Vranja, jedina je žena lovac koja se aktvno bavi lovom u ovom kraju.

FOTO: S.Tasić/OK Radio FOTO: S.Tasić/OK Radio

Lovačko iskustvo stekla je u vranjskom Lovačkom udruženju “Fazan”, čiji je član već skoro 18 godina.

Ovde je naučila, da bavljenje ovim sportom ne predstavlja samo odlazak u lov nego i briga o životinjama u zimskim i letnjim mesecima, kada im čovek mora pomoći kako bi preživele ekstemne temperature i uslove u prirodi.


Stanče je pušku prvi put uzela u ruke kada je imala 14 godina, odrstajući pored oca, koji je takođe bio lovac.

- Deca iz komšiluka, kao i ja, zagledali smo sve što donese iz lova. Prvi put je svima nama dozvolio da se oprobamo u gađanju tek kada je procenio da može da nam da pušku u ruke.

Organizovao nam je gađanje, da pogodimo konzerve koje nam
je na pristojnoj udaljenosti vezao kanapom za drvo.

Pokazala sam  se  dobrim strelecem i otac je odmah shvatio da imam odlične predispozicije za lovca
- seća se Stanče.

Zbog trzaja puške, to prvo gađanje završilo se sa bolom u ramenu, ali Stanče nije odustala od interesovanja za ovaj hobi.

Uz očevu pomoć bila je sve sigurnija i veštija sa puškom i tek tada je pristao da je sa sobom povede u lov na krupnu divljač, ali ne noseći pušku.


- Dok sam išla kroz šumu uvek sam bila iza oca i pratila kako nišani kroz mušicu, prati metu i umiruje dah pre nego što do kraja pritisne oroz na obaraču.

Udala sam se za čoveka koji takođe voli lov. Za razliku od supruga, koji je više voleo da ide u lov na krupnu divljač, ja sam se specijalizovala za poljski, odnosno na sitnu divljač jarebice, fazane, prepelice, zečeve
- priča Stanče.

Lov na ove vrste životinja je posebno izazovan, zato što tu treba pokazati sve svoje veštine.

- Fazana obično treba pogoditi u letu i to za mene predstavlja poseban izazov.

Učestvovala sam gotovo u svim hajkama na vukove. Moje kolege nikada od mene nisu tražili da izostanem sa ovih potera zato što sam žena.


U lov idem u pratnji svoja dva lovačka psa, breton rase i nemačkog dugodlakog
- kaže Stanče.

Nikada nije imala priliku da ustreli vuka, ali je imala priliku da se sretne sa njim, prilikom organizovane hajke u ataru sela Trebešinje, kada je krenula terenskim vozilom sa svojom ekipom do tačke odakle je trebalo da organizuju poteru.

Tu su uočili vuka, ali ništa nisu mogli da pucaju jer su im puške bile u gepeku automobila.


Posle dobro obavljenog lova družini kojoj pripada i Janjićeva je najslađi ručak u prirodi, a koji za njih u kazanu ili na skari napravi njihov kuvar.

Stanče je u disciplini gađanja glinenih golubova, pre nekoliko godina, LU ”Fazan”, donela bronzanu medalju.


S.T.

 

OK Radio

Vrati se na kategoriju U fokusu

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar:
Drug
19.07.2021. , 11:42
Pomenite i njenog nazalost nastradalog supruga Zvezdana Janjica.Uradite jedan feljton o njemu jer je Zvezdan bio i ostao ljudina od coveka. Al nazalost dobri prvi odlaze. Neka mu je laka zemlja i vecna Slava Zvezdane ti si ljudina za nezaborav.
Drug
19.07.2021. , 11:43
Pomenite i njenog nazalost nastradalog supruga Zvezdana Janjica.Uradite jedan feljton o njemu jer je Zvezdan bio i ostao ljudina od coveka. Al nazalost dobri prvi odlaze. Neka mu je laka zemlja i vecna Slava Zvezdane ti si ljudina za nezaborav.