Svako treće dete u Vranju ima problema sa govorom

U fokusu - Utorak 19.03.2013 - 08:27

Svako treće dete na teritoriji Pčinjskog okruga ima neki od govorno - jezičkih poremećaja, kažu lekari.

Ilustracija Ilustracija

Ljiljana Jovanović,  logoped u Domu zdravlja Vranje,  za OK Radio kaže da se uzroci ovakvog stanja mogu tražiti na dve strane.

- Prva grupa su problemi sa natomijom govornih organa, koja može biti poremećena što dovodi do poteškoća u govoru.

Druga grupa su uzroci socijalne ili psihološke prirode, odnosno, loš govorni uzor detetu.  Ako jedan ili oba rodetilja imaju problem u govoru,  imaće ga i dete – kaže Jovanovićeva.

Prema njenim rečima,  prekomerna upotreba  cucli i flašica, ali  i predugo korišćenje kašaste hrane u najranijem detinjstvu, u velikoj meri utiču na loše razvijanje  govora.

- Na sistematskom pregledu dece u 4. godini, pokazalo se da  skoro 50 odsto njih  još uvek koristi flašicu.

Na taj način,  jezik, kao glavni organ koji učestvuje u artikulaciji ostaje pasivan u ustima,  što se odražava na artikuaciju  6 do 7 glasova.  

Tepanje i maženje prilikom obraćanja detetu takođe je loš govorni uzor – napominje ona.

Jovanovićeva kaže da se u praksi najčešće sreću sa decom koja imaju  artikulacioni poremećaji u vidu potpunog  izostanka  glasova u govoru, ali i deca koja pri izgovoru  mešaju  glasove  iz slične  grupe.

Glasovi koje deca  loše izgovaraju su  s, z, c  š, ž, č, d, ž, r i lj.

Druga grupa poremećaja, kako kaže, odnose se na ritam i tempo govora, a to je mucanje.  Više se sreće  kod dečaka,  između 2 i 5 godine života.

Jovanovićeva ističe da posledice ne korigovanja loše artikulacije mogu biti velike, od ismevanje kod vršnajka , do problema kasnijeg  izbora zanimanja,  jer mnoga od njih uslovljavaju ispravnu  artikulaciju.

Ono što ohrabruje, kako kaže, je činjenica da u poslednje vreme, roditelji imaju razvijeniju svest o važnosti ovog problema, pa češće nego ranije traže pomoć logopeda.
 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju U fokusu

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: