Traži se novo rešenje za STARO VRANJE

U fokusu - Sreda 28.03.2018 - 10:21

Grad Vranje pokrenuo je postupak za izradu idejnog urbanističko-arhitektonskog rešenja etno kompleksa na prostoru od crkve Svetog Nikole do Trga „7. septembar“ u naselju Tulbe.

Cilj je povezati simbole Vranja u jednu celinu FOTO: D. Ristić/OK Radio Cilj je povezati simbole Vranja u jednu celinu FOTO: D. Ristić/OK Radio
Cilj je da se ovaj potez, koji obuhvata neke od najprepoznatljivijih simbola grada, kao što su Beli most i crkva Svete Petke, uključujući i nekadašnji bazen „Delfin“, povežu u jednu celinu koja će ovekovečiti duh starog Vranja.
 
Ovo idejno rešenje bi trebalo da uključuje i rekonstrukciju Trga „7. septembar“ u naselju Tulbe. 
 
Prema rečima glavne gradske urbanistkinje Jelene Marković, namera je da se jedan od najstarijih prostora u užem centru Vranja sa dragocenim spomenicima kulture, sačuva i da mu se udahne novi život.
 
- Očekujemo veliki broj raznovrsnih idejnih rešenja koja će istaći prepoznatljivost starog Vranja i ambijenta iz dela Bore Stankovića, a da se sa druge strane definiše prostorna organizacija i uređenje.
 
Ta rešenja, osim što će biti u funkciji povezivanja okruženja sa centrom grada, moraju da zadovolje i kriterijume ekonomske vrednosti lokacije kao najbolje ponude za buduću novu urbanu celinu – pojašnjava Markovićeva.
 
To u praksi znači da se očekuje da arhitektonska rešenja predvide i komercijalne sadržaje poput prodajnih objekata i restorana.
 
Buduće rekonstrukcija ove prostorne celine će najvećim delom biti na javnim površinama, ali delom i na privatnoj površini, što će se rešavati dogovorom sa gradskim vlastima u toku realizacije projekta.
 
Jelena Marković navodi da će središte novog etno kompleksa biti nekadašnji bazen „Delfin“ koji decenijama nije u funkciji.
 
- To je prostor sa kojeg se sagledava i Beli most, crkva Svetog Nikole, Kazanđol, sve do Markovog Kaleta.
 
Bazen je potpuno zapušten i devastiran i njegova funkcija kao centra ovog kompleksa će biti da sve ove simbole grada poveže u celinu koja će biti dovoljno atraktivna da dovede, ali i zadrži buduće posetioce – kaže Markovićeva. 
 
Sledeći korak će biti raspisivanje konkursa, gde će biti jasno definisano šta se traži od ponuđača.
 
Grad će nagraditi tri najbolja idejna rešenja, prvo sa 250.000, drugo sa 150.000, a treće sa 100.000 dinara.
 
Vrednost realizacije kompletnog projekta zavisiće od rešenja koje će biti prihvaćeno, a rokovi će biti definisani raspisivanjem javnog konkursa.
 
OK Radio

Vrati se na kategoriju U fokusu

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: