Na Bogojavljenje glavni gastronomski specijalitet u Vranju su pihtije, ili kako ih ovde zovu „pitije“.
Dan pre toga, na Krstovdan, u pravoslavlju je propisan strogi post na vodi.
U većini domaćinstava u Vranju se kuvaju pihtije, a nepisano pravilo je da se prvi put prave baš na Krstovdan.
I kao što obično biva, svaka kuća ima neki svoj recept, i niko ne pravi takve pitije kao što su njihove.
Dobre pitije mora da ispunjavaju nekoliko uslove: da udu bistre, da ne ispadaju kad okreneš tanjir i da u njima možeš da se ogledaš i naravno, da ih ima mnogo.
Sa različitim podvarijantama, pihtije se prave tako što se gotovo čitavog dana na tihoj vatri kuvaju sušeno svinjsko meso, nogice, uši i kosti.
U tu smesu se potom dodaju so i sitno naseckan beli luk. Meso se potom usitni, stavi u tanjire ili činije i zalije tečnošću u kojoj se kuvalo, pa se odlaže u hladnu prostoriju.
Vrati se na kategoriju U fokusu
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.