Veštačka politička oplodnja

U fokusu - Subota 18.08.2012 - 11:39

Iako u Vranju postoje dve komisije za finansiranje parova za vešačku oplodnju, do danas iz gradske kase nije finansiran ni jedan takav pokušaj.

Na inicijativu URS-a, pre nešto više od godinu dana, gradska Skupština donela je odluku da finansira veštačku oplodnju parova do 45 godina starosti, koji su već pokušavali da taj posao obave preko državne kase. 
 
E, iako je i Zdravstveni centar Vranje formirao svoju stručnu komisiju za odobrenje pokušaja, iako je i Grad formirao svoju komisiju po to pitanju, u budžetu niti ima stavki, niti ima para po tom osnovu, niti pak ima indicija da je bilo koji par dobio obećanih 250.000 dinara. 
 
Zašto je to tako? 
 
Kako prenose "Novosti", ovih dana vlast je smenila staru komisiju na čeu sa pedijatrom Nenadom Mladenovićem, a novi lokalni ministar zdravlja stomatolog Aleksandar Stajić postavljen je na njegovo mesto. Od početka, na čelu komisije ZC nalazi se ginekolog Srboljub Arsić. 
 
Dakle, stručnjaka i "Stručnjaka" ima, ali para nema. 
 
-  Mi smo u Zdravstvenom centru oformili komisiju u kojoj sedi veliki broj ginekologa i stručnjaka iz oblasti lečenja steriliteta. Oni su trebali da iz medicinskog ugla sagledaju probleme parova koji konkurišu za ovaj program, eventualno razgovaraju sa njima i pruže im medicinsku pomoć, a paralelno je rukovodstvo grada oformilo drugu komisiju – objašnjava za "Novosti" Uroš Trajkovići, direktor ZC i predsednik gradskog odbora URS.
 
-   Oformili smo radnu grupu, koja će osim medicinske dokumentacije pratiti da li parovi ispunjavaju i druge tehničke uslove. Pokušaćemo da smanjimo proceduru i papirologiju – objašnjava i većnik Aleksandar Stajić.
 
Na naše pitanje da li će sarađivati sa komisijom koja radi pri Zdravstvenom centru Stajić je kategoričan.
 
 
-   Ne, ne vidim zašto jer mi po pravilniku nismo upućeni na njih – kaže  Stajić.
 
Komisija u Zdravstvenom centru, koja bi trebalo da bude spona između administrativnih i zdravstvenih problema čini se da je formirana uzalud ili su njeni članovi politički nepodobni za ovu priču pa je njihovo postojanje postalo nepotrebno.
 
-   Mi smo prosto hteli da uklonimo sve medicinske prepreke i pomognemo tim ljudima da reše eventualni problem čime se uvećava procenat uspešnosti veštačke oplodnje. Ali, ispostavilo se da sam ja politički nepodoban za ovaj posao  - kaže za "Novosti" Srboljub Arsić, koji se našao na čelu komisije u Zdravstvenom centru.
 

Na kraju, svi kažu da je interesovanje veliko, ali niko nema pravi podatak koliko je parova konkurisalo za 250 000 dinara, koliko je potrebno za proces veštačke oplodnje, a još manje da li je neko od njih ostvario pravo na ovaj novac. 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju U fokusu

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: