VETERANI organizuju PARADU PONOSA: Mrtve ne zaboravite, žive poštujte!

U fokusu - Petak 21.06.2019 - 13:32

Ratni veterani, ratni invalidi i porodice poginulih boraca iz čitave Srbije, među kojima će biti i oni iz Vranja, održaće na Vidovdan u Čačku drugu paradu ponosa u znak sećanja i poštovanja prema svima koji su dali živote braneći otadžbinu.

Prva parada ponosa u Čačku pre dve godine. Foto: Privatna arhiva Prva parada ponosa u Čačku pre dve godine. Foto: Privatna arhiva

Ovo je druga takva parada, nakon što je 2017. godine, održan prvi skup, kada se okupilo više od stotinu ljudi.

Okupljanje na Vidovdan u Čačku je ujedno i obeležavanje Dana ratnih veterana, za koji se nekadašnji borci zalažu, pokušavajući da njihov zahtev dobije i institucionalnu potvrdu od strane države.

Nenad Stanić, veteran sa Košara i jedan od organizatora, kaže da su borci posle dugog niza godina doneli odluku da počnu sa obeležavanjem dana ratnih veterana, samostalno, bez politike ili bilo kakve druge pripadnosti.

- Insistiramo i naglašavamo jedinu pripadnost otadžbini i narodu, za koji smo se u ovim poslednjim ratovima i borili.

U petak 28. juna, na praznik Vidovdan, u Čačku, kod spomenika poginulim borcima ratova 1990 - 1999,  koji se nalazi u parku kod autobuske stanice, obeležićemo Dan ratnih veterana.

Tada ćemo se setiti svih poginulih naših ratnika, kao i poginulih ruskih i ostalih inostranih dobrovoljaca koji su dali svoje živote za slobodu srpskog naroda.

To će biti prava prilika da skrenemo pažnju javnosti i kompletnog društva, da je potrebno negovati sećanje na poginule naše saborce, kao i na potrebno poštovanje živih ratnika, odnosno ratnih veterana.

Cilj ovog okupljanja je, da mi ratni veterani, opet uputimo nadležnim institucijama i državi zahtev da se Dan veterana za Vidovdan obeležava kao državni praznik.

Podsećamo javnost da smo to već i učinili 2017. godine, kada smo poslali nadležnima zvaničan zahtev
- ukazuje Stanić.

Na Vidovdan se Srpska pravoslavna crkva, vekovima unazad, molitveno seća svih srpskih  junaka poginulih od Kosovskog boja do danas, te je ovo jedan od glavnih argumenata veterana zašto bi 28. jun trebalo da bude njihov dan, a ujedno i državni praznik.

Iako na jugu Srbije ima više hiljada veterana, učesnika ratova od 1991. godine do završetka sukoba u KZB 2001. godine, u Čačak na paradu ponosa, ići će veoma mali broj njih.

Zoran Džonov, iz vranjskog odbora Udruženja “Srpski ratni veterani 1990 - 1999”, kaže da se još uvek ne zna koliko će ljudi iz Vranja ići.

- Ne znamo da li će nam lokalna smaouprava pomoći oko odlaska, od toga zavisi i masovnost.

U svakom slučaju, makar o svom trošku, neki od nas će obavezno otići u Čačak.

Nakon parade ponosa u Čačku i nedavno završene javne rasprave o tzv. Boračkom zakonu, očekujem da probudimo javnost i institucijue države Srbije, da obrate pažnju na nas i da, kako smo rekli, prestanu da nas tretiraju kao socijalne slučajeve
-  kaže Džonov.

Kako je planirano, skup, tačnije zbor, ratnih veterana, ratnih invalida, porodica poginulih boraca, veterana Republike Srpske, kao i ostalih zvanica, predstavnika vojske i policije, predstavnika grada Čačka, predstavnika ruske ambasade, počeće u 12 časova, na Gradskom Trgu.

Odatle će se paradno proći, nekoliko stotina metara, ulicom i kroz park kod autobuske stanice, do spomenika poginulim ratnicima ratova devedesetih. Tu će biti položeni venci i ukazan počasni pozdrav.

Očekuje se dolazak učesnika iz svih krajeva Srbije i iz inostranstva.

Glavna parola ratnih veterana je: “Mrtve ne zaboravite, žive poštujte!”.

S.T.

OK Radio

Vrati se na kategoriju U fokusu

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar:
Johnny
21.06.2019. , 12:12
Svala palim borcima u otadzbinskim ratovima. Drzava đa prestane da se ponasa macehinski prema svojim borcima, da nas sklanja po strani i da nas se stidi.