Vlasina - naredni srpski turistički hit

U fokusu - Sreda 10.04.2013 - 13:03

Država Srbija pomoći će izgradnju kanalizacionog prstena oko Vlasinskog jezera, najavila je u sredu u Surdulici ministarka energetike i zaštite životne sredine Zorana Mihajlović.

Sa lica mesta Sa lica mesta

Vrednost  radova će prema najavama nadležnih iznositi osam miliona evra.

Mihajlovićeva je na predstavljanju projekta "Promocija ekoturizma i zaštite životne sredine Vlasinskog jezera" rekla da je rešavanje pitanja otpadnih voda na jugu Srbije prioritet za razvoj ekoturizma.

– Ne možemo govoriti o razvoju turističkih potencijala na Vlasinskom jezeru ukoliko nismo osnovne probleme rešili.

Kanalizacioni prsten je trenutno prioritet i država će svakako sopstvenim i sredstvima partnera pomoći izgradnju mreže, a kasnije i razvoj turizma na Vlasini – istakla je ministarka.  

Ona je najavila za sledeću nedelju sastanke kako bi se obezbedio preostali potreban novac za izgradnju kanalizacionog prstena, jer opština Surdulica može da obezbedi polovinu sredstava.

- Postoji mogućnost dobijanja preostalih potrebnih novčanih sredstava iz različitih fondova, s obzirom da je već završena studija za taj projekat, što će ubrzati poslove.

Projekat promocije ekoturizma na Vlasinskom jezeru dobar primer saradnje lokalne samouprave, države i zainteresovanih partnera kao što je Program Ujedinijenih nacija za razvoj i Koka-kola, jer se na taj način privlače investicije i otvaraju nova radna mesta – kaže Mihajlovićeva.

Stalni predstavnik UNDP u Srbiji Vilijam Infante rekao je da je cilj tog projekta, vrednog 230.000 dolara, da se zaštiti "jedan biser u Srbiji" i promovišu "zeleni poslovi", održivi i razvoj ekoturizma.

- Cilj je da se zaštiti ekosistem, iskoriste potencijali divlje netaknute prirode ovog kraja, očuvaju biološke raznolikosti, prirodna staništa retkih vrsta živog sveta i promoviše aktivni turizam.

Sve to će učiniti ovo područje privlačnim za biznis i povećanje zapošljavanja – istakao je Vilijam.

Predsednik opštine Surdulica Novica Tončev rekao je da najveće bogatstvo ovog kraja čine prirodni potencijali, oličeni pre svega u Vlasinskom jezeru, koji nisu dovoljno iskorišceni.

– Vlasinsko jezero je specifično jer je najveće veštačko jezero u Srbiji.

Nalazi se na najvišoj nadmorskoj visini i ima raznolik biljni i životinjski svet, ali i poseban fenomen plovećih ostrva, kao i neiscrpan potencijal obnovljivih izvora enregije i netaknute prirode.

Za iskorišćenje vlasinskog turističkog potencijala neophodna je izgradnja kanalizacionog prstena oko jezera, za šta postoje planovi da se u saradnji sa državom taj projekat realizuje – kazao je Tončev.

Inače, u okviru projekta promocije ekoturizma na Vlasinskom jezeru, kreirana je marketinška strategija, izrađen promotivni i edukativni materijal, izrađena je i turistička infrastruktura, odmarališta sa parkinzima, igrališta za decu, platforma za posmatranje ptica i obeleženo je oko 100 kilometara pešačkih staza.
 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju U fokusu

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: