Vodenica u Tibuždu melje brašno 132 godine

U fokusu - Ponedeljak 18.02.2019 - 12:54

Vodenica u seluTibužde kod Vranja stara je 132 godine i poslednjih nekoliko godina jedan je od izvora prihoda porodici Ristić, ali je i uspomena koju njeni vlasnici žele da sačuvaju od propadanja, kao sećanje na neka druga vremena kada su ljudi svu potrebnu hranu morali sami da proizvode kod svojih domova.

Dragan Ristić ne želi da se odrekne vodeničarskog zanata FOTO: S. Tasić/OK Radio Dragan Ristić ne želi da se odrekne vodeničarskog zanata FOTO: S. Tasić/OK Radio
U ranija vremena nije bilo sela u ovom kraju koje nije imalo po nekoliko vodenica. Mleli su se pšenica, kukuruz, raž i ječam.
 
Mlinovi na električni pogon doveli su do gašenja većine vodenica potočara.  
 
Ali, zahvaljujući tome što su hlebovi od integralnog brašna postali sve zastupljeniji na trpezama  mnogih domaćinstava, stare vodenice se renoviraju i aktiviraju.
 
Jedna od njih je i Ruščanska vodenica u Tibuždu, koju su još u 19. veku sagradili Turci
 
Tu istu vodenicu su oni prilikom povlačenja 1878. godine, nakon oslobađanja vranjskog kraja, porušili do temelja.
 
Dragan Ristić iz Tibužda priča kako je devet godina kasnije, na temeljima porušene Ruščanske vodenice, njegova baba Stana sagradila novu vodenicu, koja do dana današnjeg melje brašno.
 
- Od 1887. godine, kada je obnovila moja baba Stana, vodenica neprekidno radi
 
Vodenični kamen za Ruščansku vodenicu dovežen je čak iz Trstenika, što je za ono vreme, tadašnja prevozna sredstva i puteve pravi podvig.
 
Kada su majstori završili radove na gradnji vodenice, baba je naredila da se uz vodenicu iskopa bunar, kako bi seljani, putnici namernici i oni koji dođu da melju brašno, pojili stoku i gasili žeđ.
 
Vodu iz bunara i dan danas zahvatamo, nikada nije presahla, priča Ristić.
 
On se još uvek seća mirisa hleba i kačamaka, koji su njegova majka i baka pravile od brašna samlevenog u njihovoj vodenici.
 
- U Tibuždu su do 1947. godine radile 24 vodenice, a te godine nabujala Tibuška reka odnela je njih osam
 
Preostalih 16 je radilo sve dok su njihovi vodeničari bili živi.
 
Brašno se danas melje u svega tri, kad nas u vodenici žrvanj pokrećemo kad god imamo neku porudžbinu.
 
Savetujem svima koji imaju vodenice da ne dopuste da se sruše i da propadnu, već da ih nekako osposobe i da proizvode brašno.
 
Stručnjaci sve više preporučuju ishranu u kojoj su zastupljena brašna kakva nastaju kada se melje celo zrnio žita, kao u vodenici.
 
Kilogram brašna je 100 dinara, tako da mnogi pazare brašno proizvedeno na ovakav način - dodaje Ristić.
 
On ne želi da se odrekne vodeničarskog zanata, želja mu je da tradiciju prenese na svoje potomke, kao i da još više obnovi vodenicu, da ne bi propadala, kako bi se u njoj sačuvao duh i tradicija minulih vremena.
 
OK Radio

Vrati se na kategoriju U fokusu

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: