Vranjanci i dužničko ropstvo (III)

U fokusu - Ponedeljak 21.10.2013 - 00:31

- Ljudi tri puta merite jednom secite, dobro o svemu razmislite – nastavlja priču Branko o dužničkom ropstvu, koje je u Vranju mnoge dovelo do beznađa i razmišljanja o sucidu.

Ilustracija Ilustracija

Svima poročuje da se vremena nisu promenila, da su ista, a možda i gora.

Zato savetuje kada ulaze u dil sa državom i bankom oko biznisa da se sete one narodne: “Tri puta meri jednom seci”, da ne bi bilo posle po onoj: “Dala baba dinar da uđe u kolo a dala bi dva da izađe”. Zato, srećno svima, poručuje Branko.

On navodi više slučajeva gde su njegovi poznanici započeli ozbiljnije biznise i naravno imali ozbiljnije posledice.

- Najviše su stradali oni koji su uzeli kredite za opremu ili izgradnju hala i infrastrukture od Fonda za razvoj Republike Srbije.

Jedan moj prijatelj je imao manju sušaru, radio dobro, a onda su mu porasli apetiti, hteo je da uposli sina i ćerku i zaradi veliku paru. Uzeo je kredit od 30.000 evra, sa kamatom od 1 ili 2  odsto.

Prve pet godine vraćao je samo kamatu, što je bila državno-bankarska navlakuša, izgradio veliku sušaru koja danas stoji prazna.

Nije mogao da je razradi jer nije imao odgovarjuću količinu voća i ostalog da otkupljuje i suši, a još manje kome da prodaje.

Nije se snašao ni u cenama, ono što bi uradio i spremio za tržište, kada bi izračunao troškove i svoju zaradu, morao je da proda ispod cene i krenuo je sa gubicima.

Kada je stigla glavnica kredita na otplatu krenule su njegove muke. Stiglo je rešenje od poslovne banke koja je posrednik između njega i Fonda da mu se uzme deo kuće koji je stavio pod hipoteku.

U poslednjem momentu, zahvaljući sinu koji se slučajno zatekao u kući skinut je sa grede i užeta koje je namakao oko vrata.

Deo kuće je uzet i prodat od strane banke, kod kuće je ostavio sina, a on se sa suprugom vratio na porodično ognjište u jednom selu iznad Vranja, gde je obnovio staru kućicu i proizvodi onoliko hrane koliko je porebno da preživi.

Ako preostane, šalje sinu. Živi izuzetno skromno, ali kaže da je srećan i miran, da više ne živi na antidepresivima već na kozjem mleku.

Bio je ekonomista, a žena tehnolog. Sada su sitni poljopriovrednici, iako se nije rodio na selu.

Ipak, imao je sreću da je kuća i neveliko imanje ostalo od roditelja – priča Branko.


Drugi slučaj je, navodi Branko, beznadežan za njegovog prijatelja. Imao je hladnjaču, radio dobro, imao i dobar državni posao, i  on i žena.

Onda su su napustili posao i krenuli u veliki biznis da bi obezbedili bogatu budućnost dvojici sinova i ćerki.

- Uzeli su kredit od Fonda u iznosu od 50.000 evra, uz svoje zarađene pare, podigli ogromnu, najmoredniju hladnjaču sa sušarom, oformili voćnjake dunja, plantaže malina, povrtanjke, farme kokošaka, ćurki i svinja – sve na oko 10 hektara svog i zakupljenog zemljišta.

Ništa nije krenulo, posao za poslom je propadao, nisu se snašli u megalomanskom poduhvatu, tražili su pomoć države, obijali vrata po Beogradu.

Danas imaju, prema nekim mojim saznanjima, zahvaljući početnom kreditu, refinsirajućim kreditima, zelenaškim i drugim pozajmicama, glavnici, kamatama i zateznim kamatama,  oko 250.000 evra duga, izgubljene prijatelje koji su im pozajmljivali od dve do osam hiljada evra da premoste krizu…

Sve im je pod hipoteku, čak su i deca njihova uzela “start-tap” kredite svi po 15.000 evra, ukupno 45.000, i ništa.

Pre nego što su počela da  privređuju zadužila su se. Deca su na završnim godinama studija, budući lekari i farmaceuti.

Moj prijatelj će sigurno izgubiti sve što je sagradio, kao i porodičnu, veliku kuću i ostalo, sve što ima od imovine.

Ako, se ne desi neki preokret što je malo izvesno. Ono što je već izgubio je zdravlje dobivši bajpase, koje je ove godine uvećao.

Kako on tako i njegova supruga koja se vratila na svoj raniji posao i zahvaljujući čijom platom se školuju deca.

Školuju kao znaju i umeju i to uspešno. Što se tiče prijatelja “nije ni na zemlji ni na nebu” – kaže Branko.

Dušan Đorđević

OK RADIO

Vrati se na kategoriju U fokusu

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: